Bursa`ya Deprem İstasyonları Kuruluyor

Osmangazi Belediyesi ile Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle Bursa`ya 5 adet deprem kayıt istasyonu kurulacak.

Bursa`ya Deprem İstasyonları Kuruluyor
Yer hareketlerinin önceden tespit edileceği istasyondan elde edilen veriler Ankara`daki ağa aktarılacak.

Osmangazi`de deprem önceden tahmin edilecek. Osmangazi Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve akademik odaları temsilcileri, deprem istasyonunun kurulması ve Osmangazi`nin deprem envanterinin çıkarılması için kolları sıvadı. Sümbüllü Bahçe Konağı`nda Eskişehir Üniversitesi ve akademik odalar birliği başkanları ile bir araya gelen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Belediye bünyesinde kurduğumuz şehircilik akademisi çok iyi bir şekilde çalışıyor. Bu akademi, kaçak yapılaşmanın önünü kesmek ve planlıyapılaşmanın önün açmak adına önemli çalışmalara imza atıyor. Bursa deprem kuşağında yer alıyor. Bu akademimiz bir yıldır çalışmalarını yürütüyor. Deprem ile ilgili Eskişehir Anadolu Üniversitesi Uzay ve Yer Bilimleri Enstitüsü ile birlikte Osmangazi`ye deprem kayıt istasyonları kuracağız. En az 5 noktaya kurulacak bu istasyonlarla uzak ve yakın depremler kayıt altına alınacak. Yer hareketleri ile ilgili veriler Ankara`daki ulusal ağa aktarılarak Bursa`daki hareketlerin takip edilmesi sağlanacak" dedi.

OSMANGAZİ`YE DEPREM ENVANTERİ Deprem istasyonu ile birlikte Bursa`daki akademik odaları ile iş birliği yaparak Osmangazi ilçesinin deprem envanteri çıkarılacağını kaydeden Dündar, "Hangi bölgedeki zeminin pozisyonu nedir? Kaçak yapılarla mücadelenin yanı sıra depreme dayanıklı konutların üretilmesi de teşvik edilecek. Böylece Bursa`da kentsel dönüşümün başlamasını istiyoruz. Bu çalışma ile belirli noktalarda başlayacak bu dönüşüm, Bursa`nın modern bir yapılaşmanın içerisine girmesini sağlayacak. Bizlere destek veren herkese teşekkürederiz" diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Uzay ve Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Güney, Eskişehir`de kurdukları deprem izleme istasyonlarının aynısını Osmangazi`ye de kuracaklarını belirterek, "Eskişehir`de yaptığımız çalışmanın benzerini Osmangazi`de yapacağız. Eskişehir`de deprem izleme istasyonları yaptık. Yapı envanterini çıkardık. Bu konuda Osmangazi`ye danışmanlık hizmeti vereceğiz. Eskişehir`de istasyonlarda elde ettiğimiz bilgileri Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ile paylaşıyoruz. Aynıçalışmayı Osmangazi için yapacağız. Osmangazi`ye, Eskişehir ve Ankara`dan izlenebilecek bir sistem yapılacak" şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, şehircilik akademisinin önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek, "Akademi, şehrin geleceği açısından çok güzel bir uygulama. Deprem ile ilgili bu istasyonların kurulması Osmangazi için hayati bir adım. Deprem envanteri ilçedeki dayanıklı ve dayanıksız binaların tespit edilmesini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın deprem konusundaki hassasiyetinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, "Binalarımız mercek altına alınmalı. Çalışma yapılması planlanan 8 il belirlendi. Bursa bu konuda acil pilot il seçilmeli. Çünkü İstanbul ve Bursa muhtemel bir depremden büyük zarar görebilir" dedi.
Kaynak: İHA