Makel, Rusya Pazarında Yüzde 35 Hedef Büyüttü (özel)

Türkiye’nin önde gelen elektrik malzemeleri üreticisi Makel, Rusya pazarında büyümeye devam ediyor.

Rusya’da yüzde 30 pazar payına ulaşan Türk markası Makel, mevcut ürün gamında ürün çeşidi ve ciro açısından sektörün ilk iki firması arasında yer alıyor. Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin ardından pazarın daha verimli hale geleceğine değinen Makel Satış ve Pazarlama Koordinatörü Nihat Ünver, 2012 için Rusya’da yüzde 35 büyüme hedeflediklerini söyledi.
Moskova’da düzenlenen “17. Elektro 2011” fuarında müşterileri ile buluşan Makel İhracat Müdürü Gülbeyan Altınok ve Rusya Direktörü Fatih Özhan şirketin çalışmaları ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulundu.

Pazarlama ve satış ağı, estetik ve kaliteli ürün gamı ile Rusya’da aktif olan Türk markası Makel, 2012 yılında yüzde 35 büyüme hedefliyor. Ekonomik krizleri fırsata çeviren şirket, gelecek yıl hem Türkiye hem de dış pazarlarda önemli büyüme hedefliyor. Sektörün ilk ihracat firması olan Makel, 40’ın üzerinde ülkeye 15 bin çeşit ürün koduna sahip mamülün satışını gerçekleştiriyor.


“RUSYA PAZARINA BAVULLA GİRDİK, İHRACATÇI OLDUK”
İstanbul’da 45 bin metrekarelik bir alanda bin 500 kişiye istihdam sağlayarak üretim yaptıklarına değinen Altınok, “1977’den bu yana elektrik malzemeleri sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 1990’lı yılların başında Rusya pazarına bavul ticareti ile girdik. 1997’de de ilk resmi ihracata başladık ve dağıtım ağımızı kurduk. Rusya’nın dışında Ukrayna, Orta Asya ülkeleri, İran ve Ortadoğu ülkeleri önemli pazarlarımız arasında yer alıyor. Ortadoğu’da yaşanan ayaklanmaların ardından bölgenin yeniden inşasında da aktif rol almak istiyoruz” dedi.


CELLİA MARKASI LÜKS SEGMENTE HİTAP EDECEK
Rusya pazarında lüks anahtar segmentte yer alabilmek için Cellia marka yeni ürün tasarladıklarını kaydeden Ünver, “Anahtar ve şalt grubunda ürün gamımızı ve kalitemizi artırıyoruz. Yeni ürünlerle ürün gamımızı sürekli geliştiriyoruz. Müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda ürün seçenekleri sunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Pazarlama Şube Müdürü Özhan da pazarda büyümek için satış kampanyaları yaptıklarını, bayiler, alt bayiler ve son satıcıya kadar tüm satış noktalarını motive ettiklerini söyledi. En çok satış yapan 30 bayiyi Türkiye tatili ile ödüllendirdiklerini ifade eden Özhan, “Bilgisayar, cep telefonu ve fotograf makinesi gibi hediyelerle bayilerimizi satışa teşvik ediyoruz.” bilgisini aktardı.


HER ÜLKE İÇİN AYRI ÜRÜN TASARLANIYOR
Müşterilerin talepleri doğrultusunda her ülke için ayrı ürün ve pazarlama çalışmaları yaptıklarına dikkat çeken Altınok, “Reklam çalışmalarına önem veriyoruz. Bayi ve alt bayilere sürekli teknik ve pazarlama konularında seminerler yapılıyor. Beş yıldır aktif olan Moskova şubemiz aracılığı ile bayilerimizin arkasında duruyoruz. Bu da son kullanıcı açısından önemli bir güvence sağlıyor” dedi.

Ekonomik kriz söylentilerine rağmen Rusya pazarı ile ilgili endişeleri olmadığına değinen Altınok, “Genelde Rusya’da ekonomi iyiye gidiyor. Evlerin tamir ve bakım işleri yoğun bir şekilde yapılıyor. Özellikle elektrik aksamının değişimi ile ilgili çok talep var. Pazarda bulunduğumuz süre içinde geri gitme olmadı. Zengin bir ülke. Bütün dünya şirketleri burada. Avrupa’da yaşanan finansal krizi biz reel sektör olarak hissetmiyoruz” şeklinde konuştu. Altınok özellikle kriz dönemlerini fırsat zamanı olarak gördüklerini ve daha çok çalıştıklarını söyledi.

Rusya’yı en doğusundan en batısına kadar karış karış dolaştıklarını vurgulayan Makel Rusya Direktörü Özhan, “Müşterilerimizi ve Pazar durumlarını yerinde görüyoruz. Kendilerini motive ediyoruz. Rusya’da hemen her binada bir Makel ürünü vardır. Bununla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.


TÜRKİYE’DE KRİZ YOK
Avrupa krizle uğraşırken reel sektör olarak bunu hissetmediklerini kaydeden Makel Satış ve Pazarlama Koordinatörü Nihat Ünver, şu değerlendirmelerde bulundu: “2012’de Türkiye ekonomisinin ve reel sektörün büyümesinin devam edeceğini düşünüyorum. Belki bir miktar büyüme hızında yavaşlama olabilir. İç pazarda büyüme hedefimiz yüzde 50’nin üzerinde. Üretim teknolojilerimiz, deneyimli satış ve pazarlama kadromuz, kaliteli ve setetik ürün çeşitliliğimiz ile hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz. 1500’ün üzerinde çalışanımız var. Satışımız, yatırımımız arttıkça, istihdam açısından da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlanıyor. Önümüzdeki dönemle alakalı beklentilerimiz iyimser.”