Kesik Kollarıyla Minyatür Osmanlı Evleri Yapıyor

Kocaeli`de, bir kaza sonrasında iki kolunu ve bir bacağını kaybeden Sebahattin adlı bir vatandaş yaptığı minyatür Osmanlı evleri ile ekmeğini sağlıyor.

Kocaeli`de, yıllarca düğünlerde ve çeşitli gruplarda kolları ve bir bacağı olmadan bateri çalan Sebahattin Genli, kendini minyatür evlere adadı. 1974 yılında baba mesleği elektrikçilik yaparken yüksek gerilim hattına boru ile temas edince Genli, iki kolu ve bir ayağından oldu. Bir süre kollarına protez takılan Sebahattin Genli, rahat edemeyince bunları çıkardı. Yıllarca bateri çalan Genli, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Osmanlı evlerine ilgi duymaya başladı.

SU KABAĞINDAN İKİ KATLI EV Osmanlı evlerinin çok otantik ve sağlıklı görüntüsünden etkilendiğini belirten Genli, "Bu sayede minyatür ev yapmaya başladım. Bir evin yapımı 27 gün sürüyor. Su kabağı ve akvaryumlarda kullanılan ağaç köklerinden evler yapıyorum. Su kabaklarımı evimin çatısında yetiştiriyorum. Çatı katında kendime dört metrekarelik bir dünya oluşturdum. Minik atölyemde aletleri kendim kullanıyorum" dedi. Küçük evleri yapmanın oldukça zahmetli olduğunu anlatan Genli, şöyle konuştu: "Bir de kollarım olmadan bunu yapmakdaha da zahmetli. Ancak, ben kollarıma göre aletler yaptım. Bunlar işimi kolaylaştırıyor. 27 gün uğraşıp yaptığım evler gece lambası olarak kullanılıyor. Bu benim hayata tutunmam için çok önemli bir fırsattı. Bir taraftan engelli olmama rağmem hayata tutunurken diğer taraftanda ailemin geçimini sağlıyorum. Kışın yaptığım evleri yazın Değirmendere sahilinde satıyorum. Kimse engellerinin arkasına sığınmasın. Hepimiz bir gün öleceğiz. Engelli olsakta olmasakta. Ancak, yaşadığımızın dünyaya sıkı sıkısarılmalıyız." Sebahattin Genli, yaptığı maket evlerde her türlü detayı düşünüyor. Evlerin çatısına yuva yapan kuşlardan tutun bahçesinde ayran ibriği ve bardakları, kapılardaki tokmaklardan çitlere varana kadar her türlü detayı düşünüyor. Genli, evlerinin tasarımında kendisine ait olduğunu söylerken ilgisizlikten şikayet etti.
Kaynak: İHA