Kazakistan`da Meclis Feshedildi: 15 Ocak’ta Erken Seçim Yapılacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev`in meclisi feshettiği açıklandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada; Nazarbayev’in meclisi feshettiği ve erken seçime gidilmesi yönündeki kararnameyi da imzaladığı bildirildi.

Kazakistan parlamentosudan 53 milletvekili, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e gönderdikleri mektupta erken seçim istediklerini ilan etmişlerdi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Başbakan Karim Masimov, Meclis Başkanı Ural Muhamedjanov ve Senato Başkanı Kayrat Mami ile dün olağanüstü toplantı gerçekleştirmişti. Nazarbayev, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, ülkenin partili bir meclise hazır olduğunu ve bunun demokrasinin Kazakistan’da gelişmesi adına çok önemli bir adım olacağını kaydetmişti.


Açıklamasında, Kazakistan anayasasında meclisin en az iki partiden oluşması gerektiğinin yazıldığını hatırlatan Nazarbayev, ülkenin kalkınması ve yeniden yapılanması için parlamentonun yenilenmesinin gerektiğine inandığını belirtmişti.

Resmi gazetede yayınlanan Nazarbayev`in kararnamesine göre, meclis feshedilerek seçim süreçi başlatıldı. Kararnamede Kazakistan Yüksek Seçim Merkezi`ne seçimlerin 15 Ocak 2012’de yapılması talimatı veriliyor.