Gazprom Başkan Yardımcısı: Bir Daha Asla Ucuz Gaz Olmayacak

Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedyev, bundan böyle asla ucuz fiyata gaz olmayacağını söyledi.



Avusturya’nın Die Presse gazetesine mülakat veren Medvedyev, Kuzey Akım Boru Hattı’nın açılmasının ardından Beyaz Rusya ve Polonya gibi transit ülkelerinden gaz
gönderilmeye devam edileceğini ancak Ukrayna ile ilgili 2012 yılı sonunda cevap verebileceğini ifade etti. Gaz taşıması ile ilgili konunun Avrupa’dan gelecek talep ile ilgili olduğunu belirten Medvedyev, Ukrayna konusunda mümkün olduğu kadar gaz konusunda uyuşmazlık oluşması riskini minimize etmek istediklerini belirtti.


Meselenin politik ayakları da olduğunu bildiren Medvedyev, Ukrayna’da enerji hatlarına yeterli yapılıp yapılıp yapılmayacağının ve Ukrayna’nın kuralları kabul edip etmeyeceğinin önemli noktalar olduğunu kaydetti. Bazı danışmanlık firmalarının ‘2015 yılından sonra gaz fiyatlarında fazla kapasiteden dolayı fiyat düşüşü olacağını’ söylemesinin sorulması üzerine gaz fiyatlarının 1000 metreküp için 400 dolar olduğunu ifade eden Medvedyev, "Artık 200 dolara ucuz gaz asla olmayacak." dedi.


Gazprom bürolarının kartel oluşturma iddiasıyla araştırılmasının ağızlarda kötü bir tat bıraktığını kaydeden Gazprom Başkan Yardımcısı ve Gazprom Export Firması Başkanı, rekabeti desteklerini, çok yüksek fiyat hayalleri peşinde koşmadıklarını sadece yatırımlarını devamlılığını sağlama derdinde olduklarını belirtti.