Uludağ Üniversitesi`nde `bilgilendirme ve Ar-ge Günleri` Başladı

Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından organize edilen Uludağ Üniversitesi Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri Mete Cengiz Konferans Salonu`nda başladı.

Uludağ Üniversitesi`nde `bilgilendirme ve Ar-ge Günleri` Başladı


Açılışa Bursa Valisi Şahabettin Harput, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, Tofaş A.Ş. Teknolojik Araştırmalar ve İnovasyon Direktörü Ahmet Altekin, öğretim üyeleri, sanayiciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından `Sektörel Ar-Ge çalışmalarının bu günü ve gelecekte göstereceği gelişim perspektifi` konulu çalıştay ile devam etti. İki gün sürecek Uludağ Üniversitesi Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında konunun uzmanları Ar-Ge ve inovasyon konusunun dünü, bu gün ve yarın ile gelişmekteki rolü ele alınacak.

Uludağ Üniversitesi Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında 400 projenin sanayiciler ile paylaşılacağını anlatan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversite ile sanayi arasındaki iş birliklerinin şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarını çözülmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Prof. Dr. Dilek, şunları kaydetti: “Üniversitede yürütülen bilimsel çalışmaları ve yeni fikirleri, sanayi ve kamu özel sektöre tanıtılmasını hedefliyoruz. Fikir ve projelerimizle sizleri ortak etmek ve şehrimizin ekonomik ve sosyal sorunlarına katkı sunmaktır. Bu el havada kalmamalı. İşbirlikçilerimiz üniversiteden talep etmeli. Her talebe elimizden geldiği kadar cevap vereceğiz. Üniversitemiz şehrin gelişimi adına lokomotif görev üstleniyor. 2 bin akademisyenimiz ve 50 bine yakın öğrencimiz var.”

Gelişmiş ülkelerdeki bilimsel araştırma projelerinin incelendiğinde taleplerin genellikle dışarıdan geldiğini anlatan Dilek, “Ama ülkemizde bu tam aksine yapılıyor. Araştırmacı kendi tespit ettiği sorunu kendi planlamakta. Bu da bizi istediğimiz noktaya götüremez. Artık ülkemizde akademisyenler ile paydaşları bir araya gelmek zorundadır. Akademisyenler bu iş birliğine uzak kaldı. Bu bir gerçek. Bizi motive etmek zorundasınız. Bilgileri paylaşmalıyız. Her yıl bu pastayı daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Birincisi gerçekleşen bu etkinliğin Bursa için faydalı olmasını diliyorum.” dedi. 10 milyon TL’lik bir fonu araştırma amaçlı kullandıklarını anlatan Dilek, TÜBİTAK ve BEBKA ve diğer kurumların oluşturduğu fonlarla da araştırma yapmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.


OPEL’DE 50 BİN ÇALIŞAN, 5 BİN AR-GE ÇALIŞANI
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise üniversitelerin şehirler için önemine dikkat çekerek, “Üniversitemizin Ar-Ge günlerini çok önemsiyorum. Ülkelerin, kurumların, şehirlerin gelişmesi Ar-Ge’ye verdiği önemle alakalıdır. Ülkeler Ar-Ge’ye ne kadar önem verip bütçe ayırırsa o ülkenin, kurumun, şehrin o kadar büyümesi kaçınılmazdır.” diye konuştu.

Geçen sene Almanya’da Opel fabrikasını gezdiklerini anlatan Vali Harput, “Opel fabrikası ziyaretimizde Ar-Ge’nin önemini daha iyi gördük. Opel`de 50 bin çalışan olmasına rağmen, 5 bin de Ar-Ge çalışanı olduğunu öğrendik. Ar-Ge bu kadar önemli ise bizim de buna gereken önemi vermeliyiz.” şeklinde konuştu.


“BURSA’DA BULUŞ VE İCAT FUARI”
Aralık ayında Bursa’da ‘buluş ve icat’ adı altında büyük bir fuar düzenleneceğini anlatan Harput, başta TÜBİTAK ve üniversite olmak üzere belediyeler, ilgili milli eğitim müdürlükleri, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile Türkiye’de ilk kez bu tür büyük bir organizasyonu düzenleyeceklerini söyledi. Bursa’nın Türkiye’nin sanayide ve gelişmede lokomotifi olduğunu belirten Vali Harput, “Osmanlı`ya bakınız, Bursa’daki okulların yüzde 60’ının teknik okullardan kurulu olduğunu görüyorsunuz. Dolayısı ile eğer Türkiye’de bir kısım buluşlar ve gelişmeler olacak ise bunun adresi Bursa olacaktır. Çünkü burada gereken taban ve birikim var.” ifadelerini kullandı. Bu programın da bu gibi yeni gelişmelere ışık tutacağına inandığını bildiren Vali Harput, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben Uludağ Üniversitesi`nin ülke ve şehir ile bütünleştiğini görüyorum. Bu işbirliğinin bundan sonra daha da somut bir hale gelmesi için kendilerinden daha çok çaba bekliyorum.”

“ÜNİVERSİTEDE AR-GE GÜNLERİNİN DÜZENLENMESİ BİLGİ TOPLUMUNA GEÇİŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Tofaş A.Ş. Teknolojik Araştırmalar ve İnovasyon Direktörü Ahmet Altekin ise Uludağ Üniversitesi`nde böyle bir programın düzenlenmesinin bilgi toplumuna geçiş için çok önemli olduğunun altını çizdi. Altekin, “Kamu uygulamaları ile desteklenen üniversite sanayi işbirliğinin etkin olması amacıyla bütün dünyada benzer uygulamalara gidildiğini başarılı ülkelerin deneyimlerinden görüyoruz.” ifadesini kullandı.

Otomotiv sektörünün dünyayı etkileyen krizi Türkiye’deki sağlam yapı nedeni ile az etkilenerek geçirdiğine anlatan Altekin, Avrupa’daki durumun, tehlikenin henüz geçmediğini gösterdiğini söyledi. Ahmet Altekin, ülke olarak gelişmenin ise Ar-Ge ve inovasyona verilecek değer ile sağlanacağını dile getirdi.


“ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de üniversite-sanayi işbirliğinin kentin kalkınması açısından en önemli konulardan biri olduğuna işaret etti. Altepe, şunları söyledi: “Bizler de belediyeler ve yerel yönetimler olarak yaptığımız her işte üniversitenin bölümleri ile işbirliğine gitmekteyiz. Bundan büyük faydalar sağlamaktayız. Bu durumun daha da gelişmesi için bu programın büyük önem arzettiğine inanıyorum.”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker ise ünlü İngiliz düşünür Baco’un 17. yüzyılda bilginin önemli bir güç kaynağı olduğunu ortaya attığında henüz sanayi devriminin başlamadığını ifade ederek başladığı konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: “Bu gün tasarım Ar-Ge ve inovasyon terimleri ile ifade edilen bilgi, dünya ekonomisinin temel sürükleyicisi durumunda. Türkiye 2023’de dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedefliyor. Bu da Avrupa ve Asya’nın orta ve ileri üretim merkezi olmaktan geçiyor. Bunu gerçekleştirmek ise Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Bu gün Türkiye’nin Ar-Ge için ayırdığı bütçe gayri safi milli hasılasının yüzde 1’i kadar, oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu oran yüzde 3’ü aşıyor. Bizim bu oranı 2023 yılında aşacağımız öngörülüyor. Bu çok zayıf bir durum. Bizim çok etkin Ar-Ge ve inovasyon programını kurup çalıştırmamız şart.”