Almanya`da Nüfus Düşüşü Eyaletleri Harekete Geçirdi
Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin 82 milyonluk Almanya nüfusunun 2060 yılında 65 ile 70 milyon arasında olacağını açıklamasının ardından eyaletler, düşüşten en az etkilenmek için kolları sıvadı.
Bavyera eyaletinde 2030 yılına kadar nüfus değişimi konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU), geleceğe yönelik nüfus gelişimini bilmeden verimli çalışmalar yapamayacaklarını söyledi. 2020 yılına kadar Bavyera’da nüfusun hafif artacağını ve ondan sonra az miktarda düşüş yaşanacağının tahmin edildiğini kaydeden Herrmann, eyaletin bölgelerinde ise farklı gelişmeler yaşanacağını ifade etti. Oberbayern bölgesinin nüfusu, 2030 yılına kadar yüzde 6,8 artarken, Oberfranken bölgesinde ise yüzde 10 düşüş yaşanacak. Nüfus gelişimine etki yapan faktörleri anlatan İçişleri Bakanı, 2030 yılına kadar eyaletinin göç almaya devam edeceğini ve Münih ile Freising şehitleri hariç ölüm oranlarının doğum oranlarından daha fazla olacağını söyledi.
“Münih ve Freisingde’ki doğum oranlarının artması, Alman kökenli vatandaşların daha fazla çocuk dünyaya getirmelerinden değil, bu şehirlerdeki göçmen kökenli vatandaşların doğum oranlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.” şeklinde konuşan Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Bakan, eyalet halkının yüzde 20’sinin göçmen kökenli vatandaşlardan oluştuğunu ifade etti. 2020 yılına kadarki nüfus artışında onların etkili olacağını da sözerine ekledi. Bakan ayrıca, 2030 yılına kadar 20 yaş altı vatandaşların sayısının 2,1 milyona düşeceğini ve 65 yaş üzeri vatandaşların sayısının 3,3 milyona çıkacağını belirtti.
KIRSAL BÖLGELERİ DAHA CAZİP HALE GETİRMELİYİZ
Özellikle kırsal kesimlerdeki nüfus düşüşünün önüne geçmek için bu yerleşim yerlerini daha cazip hale getirmeleri gerektiğini söyleyen Herrmann, gençlere ailelerini bu kesimlerde kurması çağrısı yaptı. Bunun için kırsal kesimde yeni işyerleri oluşturulmasının gerektiğini, yerel yönetimlere mali yardım yapmaları gerektiğini, kırsal kesimin güçlü yönlerini ortaya çıkarmaları ve alt yapıyı geliştirmeleri gerektiğini anlattı. Ayrıca ordu reformuyla kapanacak kışlalar konusuna parmak basan Herrmann, eyalet hükümetinin kışlaların kapandığı yerleri tek başına bırakmayacağını ve bu kışlaların yeni iş sahalarının oluşacak şekilde yeniden yapılandırılması çalışmalarının şimdiden yapılması gerektiğini söyledi. Herrman son olarak, nüfus kaybı yaşayacak yerleşim yerlerine ellerinden gelen tüm yardımı yapacaklarını ifade etti.