Yeşilay Başkanı Balcı: "tütün Ürünlerindeki Ötv İndirimi Halkın Sağlığı İle Oynamaktır"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Avukat Muharrem Balcı, tütün ürünlerinde ÖTV oranının düşürülmesini eleştirerek, "Tütün ürünlerindeki ÖTV indirimi halkın sağlığı ile oynamaktır" dedi.

Yazılı açıklama yapan Muharrem Balcı, 12 Ekim 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile tütün ürünlerine önemli oranlarda ÖTV zammı yapıldığını, ancak sağlıklı bir gelecek için ümit doğuran bu gelişmenin çok kısa sürdüğünü kaydetti. Balcı, "Bakanlar Kurulu ÖTV oranlarına yaptığı güncelleme kararına eklenen bir madde ile tütün ürünlerine yapılan zam oranında indirime gidilirken, 2012 yılı sonuna kadar da bu indirim oranının uygulanacağı belirtildi. Yeşilay olarak bizim de olumlu karşıladığımız tütünürünlerine yapılan ÖTV zamlarında indirime gidilmesi, üstelik bunun önümüzdeki yıl boyunca uygulanacağının belirtilmesi üzüntü ve hayretle karşılanmıştır" ifadelerini kullandı

Sigara ve diğer tütün ürünlerine yapılan ÖTV zamlarının özellikle tütün ürünlerini üreten, satan ve pazarlamasını yapan firmalar tarafından büyük tepkiyle karşılandığını belirten Balcı, şunları söyledi: "Pek tabidir ki her zaman olduğu gibi kimsenin sağlığı ya da ekonomisini düşünmeyen bu firmalar kendi kazançlarını kaybedecekleri endişesiyle bu tepkiyi göstermişlerdi. Bu zehir tacirlerinin medyadaki yoğun kara propagandalarının başarılı olduğunu düşündürten son indirimler, endişe uyandırmaktadır. Sigara vergileri ile kaçakçılığın artacağı iddiası bir saptırmadır. Bu iddia sigara endüstrisine aittir. Sigara vergilerinin en yüksek olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde kaçakçılık düşüktür. Bütün bilimselçalışmalara bunu desteklemektedir. Kaçakçılığa karşı tedbir almak da devletin görevidir. Bu görevi savsaklayarak, tütün ürünlerinden ÖTV tenzilini tütün endüstrisi lobisinin bir çalışması olarak görüyoruz. Devletin ve ilgili tüm kişi ve kurumların görevi-anayasamızda da güvence altına alındığı üzere- halkının sağlığı ve güvenliğini sağlamaktır. Devletin hiçbir kurum ya da görevlisi bunun aksine hareket edemez. Hal böyleyken yapılan son indirim halkı ve sağlığını hiçe saymaktır." Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, sigaranın insan sağlığına verdiği zararın su götürmez gerçeklerle ortada olduğunu ve tüm dünyada istisnasız olarak kabul edildiğini belirterek, böylesi bir tehlike mevcutken devlet ve yetkililerin gerek vergi zamları, gerek diğer önlemlerle halkı bu tehlikeye karşı her zaman korumak zorunda olduğunu söyledi. ÖTV oranlarındaki bu indirimin kime nasıl bir yarar sağladığının anlaşılamadığını dile getiren Balcı, "Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen YeşilayCemiyeti halkının yanında olacak ve sağlık düşmanı tüm maddeler ve bunların üreticilerine karşı mücadelesine devam edecektir" dedi.
Kaynak: İHA