'Lazaridis' askerlik engelini aştı, İstanbul bavulu yapıyor

Hükümet askerlik sorunu yüzünden Türkiye'ye gelemeyen RIM CEO'sunu aralıkta Türkiye'ye davet etti. İstanbullu bir Rum ailenin çocuğu olan Lazaridis 6 yaşında Kanada'ya göçmüştü

Teknoloji dünyasının ünlü isimlerinden İstanbul göçmeni Mike Lazaridis’in Türkiye’ye giriş adına sıkıntığı yaşamasına yol açan askerlik sorununun çözüldüğü öğrenildi. Hükümet yetkilileri davet etti, Blackberry’nin geliştiricisi Lazaridis aralık ayında Türkiye’ye gelme planları yapıyor.
Apple’ın iPhone’u piyasaya çıkarmasının ardından büyük düşüşe geçen, buradan çıkış yolu arayan Blackberry’lerin üreticisi Kanadalı RIM’in CEO’su Mike Lazaridis bu cihazlarda kullanılan teknolojinin arkasındaki isim. Lazaridis İstanbul, Pangaltı’dan Kanada’ya göçen Rum bir ailenin çocuğu ve bugüne kadar “zorunlu askerlik” yüzünden Türkiye’ye gelemiyordu.

Başbakan Erdoğan devrede
Hükümet yetkilileri Mike Lazaridis’i 6-8 Aralık tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası İnovasyon Konferansı’na ana konuşmacı olması için için davet etti, Lazaridis daveti kabul etti. Hükümetin, Lazaridis ve RIM tarafına askerlik ile ilgili sorun çıkmayacağının garantisini verdiği belirtiliyor.
RIM’in Türkiye’de Ar-Ge konusunda çalışma-yatırım yapması adına “Yatırım Ajansı” 2 yıldan bu yana çalışma yürütüyordü. Lazaridis’in yaşadığı sorun 2009 sonunda Başbakan Tayyip Erdoğan’a aktarıl dı ve “sorun çözülsün” talimatı geldi. Ancak askeriyenin açık hükümleri gereği bu konuya çözüm konusunda ciddi sıkıntı yaşandığı biliniyordu. Hatta önceki hafta Blackberry’nin Türkiye’deki yerli tablet PC projesi (FATİH) adına yaptığı çıkarmaya Lazaridis değil, şirketin 2 numaralı ismi Jim Balsillie gelmişti.

1.3 milyar dolarlık serveti var
RIM’in CEO’su Mike Laziridis’in serveti 1.3 milyar doları buluyor. Lazaridis bu rakamla Kanada’nın en zengin işadamları liginde 51’inci sırada yer alıyor.

Hükümet Türkiye’de yatırım istiyor
Türkiye yerli-yabancı ortaklarla tablet PC projesinin içeride üretimini ve aynen yerli otomobil projesinde olduğu gibi Türk markası ile pazarda yer almasını istiyor. Pazarın yerli-yabancı dev oyuncuları da bu işin içinde olmak adına şu sıralar Türkiye ’de yoğun mesai harcıyor. Blackberry ’nin Türkiye’de piyasaya çıkarmaya hazırlandığı PlayBook serisi ürün de bu proje için onlarca adaydan biri konumunda bulunuyor.
RIM yaptığı açıklamada, Balsillie’nin ziyareti sırasında bu kapsamda görüşmeler yaptığı, akıllı sınıf girişimini de içine alan FATİH projesine ilgi duyduğunu açıkladı.

Altı yaşında Pangaltı’dan Kanada’ya göçtü
Mike Lazaridis Mart 1961’de İstanbullu bir Rum ailenin çocuğu olarak Pangaltı ’da doğdu. Altı yaşına kadar İstanbul ’da yaşadı, sonrasında 1967 ’de ailesiyle birlikte Kanada’ya yerleşti. Waterloo Üniversitesi ’nde elektrik mühendisliği öğrenimi gördü, teknoloji dünyasındaki pek çok ünlü örnekte olduğu gibi son sınıfta üniversiteyi terk etti.
1984 yılında RIM adlı şirketi kurdu. iPhone piyasa çıkana kadar endüstrinin en hızlı büyüyen oyuncusu olan firma 2008 yılında 70 milyar doların üzerinde piyasa değerine ulaştı. Ardından düşüşe geçen RIM ’in piyasa değeri 12 milyar dolara kadar indi.