`made İn Turkey` Markası Dünyaya Yayılıyor

Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz, `made in Turkey` markasının dünyaya yayıldığını belirterek, "Türkiye menşeili ürünler dünyada söz sahibi oluyor.

`made İn Turkey` Markası Dünyaya Yayılıyor
Türkiye`nin kendi markalarını oluşturması cari azığın da azaltılmasını sağlar" dedi. UNİDO Türkiye Kemsilcisi ve Bölgesel İşbirliği Merkezi Direktörü Süleyman Yılmaz, dünyada tekstil üretiminde büyük bir rekabetin olduğunu söyledi. Çevreye duyarlı üretimin rekabette önemli bir payı olduğunu dile getiren Yılmaz, tekstil üretiminin batıdan doğuya kaydığını kaydetti. Çin, Bangladeş, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde düşük ücretli üretimin büyük tekstil markalarına daha cazip geldiğini belirten Yılmaz, "Bu da beraberinde büyük bir rekabeti getiriyor. Türkiye`ye bakarsak, daha öncedenMarmara Bölgesi`nde yaygın olan tekstil yatırımları doğuya kaydığını görüyoruz. Firmalar, çevre sorumluluğu çerçevesinde bilincin gelişmesine katkı sağlıyor. Firmalar, üretimlerini çevreye duyarlı hale getiriyor. Bu da artık rekabet unsuru haline geldi. Daha çevre dostu olan üretim maliyeleri de düşürüyor" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde Türk tekstil ürünlerinin yayıldığını ifade eden Yılmaz, `made ın Turkey` markasının müşterilere güven verici olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Türk tekstilinin artması büyük markalara daha cazip geliyor. Avrupa ile ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Biz bir takım dünya lideri markalara üretim yapmakla birlikte markalaşma sürecine de önem vermeliyiz. Türk markaları dünya pazarında yer almaya başlıyor. Bu ülkenin prestijini de artıracak" şeklinde konuştu. Markalaşmaya verilen önemin artmasıyla Türkiye`nin dış ticaret açığının da azalacağını kaydeden Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye, dünyadaki birçok tekstil markasının üretim yeridir. Bizim ürünlerimiz büyük markaların ürünlerinde yerini buluyor. Ancak bu yeterli değil. Türkiye kendi markasını üretirse cari açığı da azaltır. Avrupa`da bir zamanlar İtalyan ürünleri, İngiliz kumaşı, Fransız ürünü çok ünlüydü. Şu an dünya pazarlarına bakarsak, Türkiye`nin bütün alanda üretimlerinin arttığını ve söz sahibi olacak markalar arasında yer alabileceğini görebiliyoruz."
Kaynak: İHA