Ab Liderlerinin Euro Bölgesi Kriz Zirvesi Sona Erdi

Euro bölgesini krizden kurtarmak için çabalayan Avrupa Birliği, dün gerçekleşen Devlet ve Hükümet Liderleri Zirvesi`nde beş konuda görüş alışverişinde bulundu.

Görüşülen konulardan ilk olarak, ulusal düzeylerde ekonomik büyümenin sağlanması için hükümetlerce atılacak güçlü adımlar. İkinci olarak Yunanistan`ın darboğazdan çıkışına sağlamak üzere içerisinde özel sektöründe katkılarının olacağı sürdürülebilir bir çözüm. Üçüncü sırada krizin yayılmasını önlemek amacıyla yeterli bir güvenlik duvarının oluşturulması ki bu anlamda Avrupa Finansal İstikrar Fonu`nun çerçevesi ve işlevinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi vardı. Bu fonun güçlendirilebilmesi noktasındaise AB liderlerinin önündeki seçeneklerden biri de IMF`yi işin içine katmak. Ancak Rusya ve Çin gibi oyuncuların da içerisinde bulunduğu IMF mekanizmasından bu fona destek vermesini istemek başta Almanya ve Fransa olmak üzere AB`yi düşündüren konular arasında. Dördüncü konu Avrupa`daki bankacılık sektörüne yeniden güven ve prestij kazandırmak ve bunun içinde bazı kilit bankaların mali yapılarını değiştirmek. Beşinci ve son olarak ise daha iyi yönetim, Euro bölgesinde daha fazla ekonomik uyum ve daha derinmali entegrasyon

Bu konularda gerekli ilerlemelerin sağlanabilmesi içinse AB Antlaşması`nda değişikliğe gidilebileceği noktasında da uzlaşan 27 ülke şimdilik sadece bu değişikliklerin yapılabilmesi için `gerekli hazırlıkların başlaması` maddesini sonuç bildirgesine koydu. Antlaşmalarda yapılacak değişikliklerin bazı ülkelerde ulusal referandumu gerektireceği için şimdilik köklü değişikliklere yanaşmayan liderler başta Almanya`nın baskısıyla `sınırlı değişiklik` olabileceği noktasında hem fikir oldular. Alman ŞansölyesiAngela Merkel`in buradaki hesabı antlaşmalarda yapılacak değişiklik yoluyla Euro Bölgesi ülkelerinin mali konularda daha sıkı ve disiplinli bir çerçeve içerisinde hareket etmelerini sağlamak ve buna ilişkin AB prosedürleri oluşturup gerekli müdahaleleri Brüksel üzerinden krizler oluşmadan yapabilmek. Merkel Euro ülkesi olmanın gerekliliği olan ulusal borcun GSMH`nın yüzde 3`ünü geçmemesi kaidesinin ihlali halinde mahkemeler yoluyla da tenkit edilebilmesini ve ayrıca yine antlaşmalarda değişiklikle ülkeleridenetim ve gözetim altına alabilecek `Avrupa Merkez Finans Bakanlığı` gibi bir kurumun kurulabilmesini istiyor.

İngiltere gibi Euro bölgesinde olmayan AB ülkeleri ise Ortak Pazar`ın korunabilmesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve yapılacak antlaşma değişikliklerinin ortak pazarın yapısına etki etmemesi konusunda çekincelerini bildiriyorlar. İşte tüm bunları masaya yatıran AB liderlerine bir günlük zirve yetmedi ve bu nedenle başta IMF`nin dahil edilip edilmemesi kararı olmak üzere bugün tartışılanlarla ilgili nihai kararlar çarşamba günü gerçekleştirilecek ikinci ek zirveye ertelendi.

Zirve sonrası basının karşısına geçen Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompoy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso oldu. Çarşamba günü bankaların mali yapılarının yenilenmesi konusu da dahil olmak üzere tüm konularda somut kararlar alınacağına inandıklarını ifade eden Rompoy, krizden çıkış için iki yıldır uğraşıldığını ve yaşanan son ekonomik mücadelelerin ciddiyeti nedeniyle daha da fazla uğraşmaları gerektiğini belirtti. Bir gazetecinin "Hangi üye ülkelerden daha fazla taahhüt istediniz veeğer bu ülkeler taahhütlerini yerine getirmezlerse ne olacak?" sorusuna ise Rompoy, "Burada herhangi bir ülke ismini öne çıkarmak doğru değil ama şu kadarını söyleyebilirim ki bu ülkeler taahhütlerini yerine getirecekler" dedi. Taahhütleri uygulamaları beklenen ülkelerin başında İtalya, İspanya, İrlanda ve Portekiz`in geldiği biliniyor.

Komisyon Başkanı Barroso da Rompoy`un net ifadelerini tekrarlayarak ülkelerin sorumluluklarını yerine getireceklerini mali disiplini sağlamak için başka seçenek olmadığını kaydederek "Bu Euro`nun geleceği için son derece önemlidir" dedi.
Kaynak: İHA