Kar Serayı Çökertince Güneş Enerjisini Evine Bağladı

Samsun`un Çarşamba ilçesinde emekli bir çiftçi, güneş enerjisiyle ısıtıp yüksek verim almak için serasına kurduğu sistemi, yoğun kar yağışı sonucu çökmesi ardından evine bağladı.

Kar Serayı Çökertince Güneş Enerjisini Evine Bağladı
Hurdaya çıkan kalorifer kazanı ile ısıtma tesisatını satmayı düşünmediğini ifade eden Çiftçi Gürel, aynı sistemle serasına tekrar ısıtmayı düşündüğünü belirtti.

Çalıştığı fabrikadan emekli olduktan sonra Çarşamba ilçesi Damlataş köyünde 2 dönümlük arazisine kurduğu serasında sebze yetiştiren çiftçi Osman Gürel, serasını ısıtmakta maliyeti düşürmek için internetten güneş enerjisini ­keşfetti. Güneş enerjisinin ucuz ve doğal enerji olduğunu öğrenen çiftçi, mahsulünden yüksek verim alacağını düşünerek proje hazırladı. Yüzde 50`si devlet destekli 156 bin lira kredi alan Gürel, serasına güneş enerjisi sistemi kurdu. Güneşin çıkmadığı ve havaların soğuk olduğu günlerde güneş enerjisini devreye sokan emekli çiftçi, kışın sebze üretiminde yüzde 40`a varan verim artışı sağladı.
Çarşamba Ovası`nda güneş enerjisi ile sera ısıtan tek çiftçi ünvanını elinde bulunduran Osman Gürel`in serası, yoğun kar yağışına dayanamadı. Sera çökerken, bölgede büyük zarar meydana geldi. Çiftçi Gürel`in yaptığı masraf elinde kalırken, ürünleri de telef oldu. Hibe desteği ile serasını tekrar kurmasına rağmen güneş enerjisini bu kez evine bağlayan Gürel, hem ısıtma cihazlarını hem de kalorifer kazanını, tekrar serada kullanabileceği düşüncesiyle sakladığını ifade etti.
Sistem çalışsaydı şu an çok kaliteli ürün alabileceğini ifade eden çiftçi Osman Gürel, "156 bin lira harcayarak teşkilatı kurduk. Bunun yüzde 50`si hibe desteğiydi. Geri kalanını kendim karşıladım. Seramızı hem güneş enerjisi hem kazanla ısıtabiliyordum. Yazın serin, kışın sıcak hava ve su sağlıyorduk. Tam içinde mahsül varken, marul vardı, seramız kardan çöktü. O sene de çok yağmıştı. Seraların üzerinde 60-70 santim kar birikti. Isıtmalı sistemi şu an kullanabilseydim çok iyi ürün alacaktım. 3. ürünü çıkarırdım. Ama olmadı. Tedbirimi alamadığım için sigorta zararı karşılamadı. Örnek bir sistemdi ama olmadı." dedi.
Seralarında marul, fasulye, lahana, domates, patlıcan, salatalık, biber, her türlü sebzeyi yetiştirdiğini ifade eden Gürel, "Bir daha o sistemi denemedik. Şimdi güneş enerjisi ile evi ısıtıyorum. Tesisat şu an hurdalık oldu ama ileride kapalı sera yaparım diye bekletiyorum." ifadelerini kullandı.