Cinayet teşebbüsü gibi rapor skandalı

Bodrum'da bir sağlık merkezinin 'sağlam' raporu verdiği ve gıda işyerlerinde çalışan 20 kişide veremle sarılık tespit edildi

Muğla ve ilçelerinde çalışan çok sayıda kişiye, sahte imzalarla portör muayene raporu ve belgesi vererek haksız kazanç sağladığı belirlenen Bodrum’daki özel bir sağlık merkezine düzenlenen operasyonda 3’ü yönetici 16 kişi gözaltına alındı. Sağlam denilen 400 kişinin 20’sinde verem ve sarılık tespit edildi
Milas’taki bir hastanede laborant olarak görev yapan Abdurrahman Önder, gıda sektöründe çalışanların, Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereğince turizm bölgelerinde yılda bir kez alınması gereken portör muayenesini içeren kan, idrar, gaita ve akciğer testlerinde son zamanlarda azalma olması üzerine araştırma yaptı.
Araştırma sonucunda, çok sayıda çalışana sahte imzalı portör muayene raporu ve belgesi verildiğini fark edip savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Muayenesiz rapor verilmiş
Savcının talimatı üzerine Bodrum İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Muğla genelinde portör muayene raporu vermeye yetkili olan iki özel sağlık kuruluşundan biri olan ve Bodrum’DA bulunan sağlık merkezini 6 ay süreyle teknik takibe aldı.
Takip sonucu, sağlık merkezinin Sağlık Bakanlığı’ndan kiralanan Gezici Portör Muayene Aracı ile Muğla ve İlçeleri’nde yaptığı muayenelerde alınan test örneklerinin laborant ve doktor imzaları taklit edilerek imzalanıp ilgili kurumlara gönderildiği belirlendi. Bazı çalışanlara da hiç muayeneden geçirilmeden rapor verildiği belirlendi.
Bunun üzerine portör raporları usulüne uygun verilmediği belirlenen 400 çalışan tekrar muayene gönderildi. Muayene sonucunda, ilçedeki otel ve restoranlarda çalıştıkları belirlenen 20 kişiye sarılık ve verem teşhisi konuldu. Bunun üzerine jandarma sağlık merkezine yapıp 3’ü yönetici 16 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların, bu yolla 500 bin TL’lik vurgun yaptıkları ileri sürüldü.

‘BİZ DEĞİL KAMU GÖREVLİLERİ YAPTI
Merkezin yönetim kurulu başkanı Metin Şentürk, asıl mağdurun kendisi olduğunu ileri sürerek, şunları söyledi: “5 ay önce, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bize portör muayenesi işi verildi. Yapmaya başladık ancak, devletin tüm sağlık birimleri ve çevre teknisyenleri işe karışınca iş kontrolümüzden çıktı. Raporlarda sahte imzalar ve belgeler bulunduğu, yanlışlıklar yapıldığı doğru. Ama bu bizim dışımızda olan bir şey. Önümüzdeki günlerde bu işin büyümesi ile birlikte elimdeki bu işin içinde devlet memurları olduğunu gösteren belgeleri açıklayıp ilgili kurumlara vereceğim. Bizim kağıtlarımızla sahtecilik yapan asıl onlar.”