`tenzile Erdoğan`ın Vefat Günü, Dünyü Yaşlı Hakları Günü Olsun` Teklifi

İzmir Valiliği, Hizmet Gönülüleri Konfederasyonu (HİZKONFED) desteğiyle başlattığı "Yaşlı Dostu İzmir" projesi için Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) aracılığıyla Birleşmiş Milletler (BM)`e bir referans mektubu gönderdi.

`tenzile Erdoğan`ın Vefat Günü, Dünyü Yaşlı Hakları Günü Olsun` Teklifi
Mektupta, 3. Dünya Yaşlanma Asamblesi`nin İzmir`de toplanması, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan`ın vefat tarihi olan 7 Ekim’in "Dünya Yaşlı Hakları Günü" ilan edilmesi de talep edildi. Mektup, HİZKONFED Genel Başkanı ve DUNYAK İzmir Kurucu Başkanı Nezaket Emine Atasoy tarafından BM`ye bir heyetle iletilecek.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla DUNYAK`tan bir heyet tarafından ziyaret edilmiş, ardından da "Her Yaşta Yaşanabilir Bir İzmir" temasıyla "Yaşlı Dostu İzmir" projesi başlatılmasına karar verilmişti. HİZKONFED Genel Başkanı Atasoy, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin girişimleriyle 1-7 Ekim arasının Dünya Yaşlı Hakları Haftası, 7 Ekim`in de Dünya Yaşlı Hakları Günü ilan edilmesi istendi. 2012`yi Uluslararası Yaşlı Hakları Yılı olarak kutlayıp BM Yaşlı Hakları Konvansiyonu`nu, 7 Ekim 2012`de Türkiye’de toplamak istiyoruz. 3. Dünya Yaşlanma Asamblesi’nin altyapısını oluşturacak Uluslararası Yaşlanma Örgütü`nü Türkiye’de kurmak için `1 Milyon İmza` kampanyası da başlattık.” dedi. Hedeflerinin mutlu birey ve huzurlu toplum olduğunu ifade eden atasoy, "Eşitlik, kalkınmanın temelidir. `Hepimiz Bir gün Yaşlanacağız` sloganıyla hepinizi yaşlıların sözcüsü olmaya davet ediyor, yaşlı dostları kervanına bekliyoruz. Yaşlı Dostu İzmir girişimiyle 2012 yılı İzmir’de `Yaşlanma Yılı` olarak kutlanacaktır. Ana teması ise yaşlı hakları olacaktır. Yaşlı hakları gönüllüleriyle haklar konusunda bilgi ve birikimini arttırmış eğitmenler, yaşlıların yaşam kalitesini geliştirmek ve hayatlarında olumlu yönde önemli değişiklikler yapılması için çalışacaktır. " şeklinde konuştu.


DÜNYA YAŞLANMA KONSEYİ (DUNYAK)
İstanbul Valiliği onayıyla kurulmuş, küresel yaşlanma, yaşlı hakları, yaşlı sağlığı, bakımı, eğitimi ve turizmi alanlarında koordinasyon, politika, eğitim ve araştırma yapan, Türkiye`nin yaşlanmanın her alanında uluslararası toplumun öncüsü olması için çalışan, kâr amacı gütmeyen, politika ve partiler üstü bir sivil toplum kuruluşudur.

1. Uluslararası Bakım Kongresi ve Küresel Yaşlanma Forumu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın himayelerinde ve dönemin aileden sorumlu eski Devlet Bakanı Güldal Akşit’in onursal başkanlığında, İstanbul`da 2005 yılında Birleşmiş Milletler yetkilileri katılımıyla düzenlenmişti. İlki 1982 yılında Viyana’da toplanan Dünya Yaşlanma Asamblesi`nde, yaşlanma eylem planı hazırlanarak ülkelerin yaşlanmayla bilgili politikalar geliştirmesi tavsiye edilmiştir. Madrid`de 2002 yılındaki 2. Dünya Yaşlanma Asamblesi`nde ise Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı hazırlanmış, her ülkenin ulusal yaşlanma eylem planını hazırlaması ve uygulaması kararı alınmıştır. 3. Dünya Yaşlanma Asamblesi’nin, EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde İzmir`de düzenlenmesi için lobi faaliyetlerine başlandı. İstanbul,Ankara ve İzmir’de yapılacak asamblede Türkiye, "Yaşlı Dostu Ülke" olarak tanıtılacak.