Tarihi Fındık Ağaçları İçin Orman Fakültesi Çalışma Başlattı

Kastamonu’nun Ağlı ilçesi Tunuslar köyü Fas tarlası mevkiinde türbe tepesinde bulunan fındık ağaçları için Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi çalışma başlattı.

Tarihi Fındık Ağaçları İçin Orman Fakültesi Çalışma Başlattı
Türbe tepesinde sıralı halde bulunan fındık ağaçlarının Dünyada ve Türkiye’de en büyük ağaçlar olarak gösterilmesiyle geçtiğimiz günlerde Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş tarafından gündeme getirilmişti. Bunun üzerine ileri sürülen ağaçlardan örnek alan Orman Fakültesi görevlileri, ağaçların yaşı ve büyüklüğü konusunda incelemelerde bulundu.

150 yaşından fazla olduğu ileri sürülün fındık ağaçlarının aynı zamanda 20-25 metre boylarında ve çaplarının ise 5 metreyi bulduğu tespit edildi. Orman Fakültesi tarafından incelemeye alınan fındık ağaçlarına olumlu rapor çıkması durumunda Türkiye’nin literatürüne kazandırılması isteniyor. Daha sonra burada bulunan fındık ağaçlarının “Tunuslar Anıt Fındık Ormanı Botanik Parkı” olarak ilan edilmesiyle Türkiye’de ve Dünya’da bir ilke imza atılarak bölgenin turizme kazandırılması hedefleniyor.
Kaynak: İHA