Uludağ’da Kayak Merkezi Planlanan Yerler Ağaçlandırılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.

Uludağ’da Kayak Merkezi Planlanan Yerler Ağaçlandırılacak
Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla, Uludağ Milli Parkı`nda kayak merkezi olarak planlanan bölgede açık alanlara fidan dikilecek.

Bakan Eroğlu, geçtiğimiz günlerde Bursa’ya gelerek Uludağ’da DSİ’ye ait tesislerin yıkımını gerçekleştirmişti. Bakan Eroğlu’nun talimatı doğrultusunda ilgili birimlerle düzenlenen Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki toplantıya, Bursa Orman Bölge Müdürü A.Köksal Coşkun, Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve ilgili birimler katıldı.
Bursa Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun, Uludağ Mili Parkı`nda kayak merkezi olarak planlanan bölgede açık alanlara fidan dikilmesi ve Uludağ Milli Parkı ormanlarında bakım çalışması yapılması talimatı aldıklarını söyledi. Bununla ilgili Silvikültür Şube Müdürü ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü`nün etüt çalışması yaptığını belirten Coşkun, şöyle konuştu: “En kısa zamanda deneme amaçlı seçilecek uygun yerlerde ağaçlandırma çalışması yapılacaktır. Sizlerle burada müştereken yapılacak çalışmalarla ilgili toplanmış bulunuyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum.” Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ise Uludağ’da neyi düşünüp yapmak istiyorlarsa, bunu Bakan Eroğlu’na sunacaklarını ifade etti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör de şu bilgileri verdi: “En büyük görev sahalarımızdan ve uğraş alanlarımızdan biri ise Uludağ Milli Park alanımız olacak, tabi bu süreç içerisinde bizim var olduğumuz mevzuatlarımız, en önemli kanunumuz Milli Parklar Kanunumuzdur. Tabii ki milli park, koruma alanları içerisinde olduğu için oradaki yapılacaklar izine, onaya ve plana göre yürütülmek durumunda. Bu toplantıları periyodik hale getirerek yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı tartışalım.” Toplantıda, ayrıca şu kararlar alındı:
"Ağaçlandırılması istenen alan 2000 metre yükseklik civarında ve toprak şartlarının çok sınırlayıcı olduğu yapılan ön etütte tespit edildiğinden bu alanların yüksek dağ silvikültürü tekniğine uygun olarak projelendirilmesi uygun görüldü. Projelendirme aşaması tahminen birkaç yıl sürebileceğinden dolayı zaman kazanmak amacıyla söz konusu alanda mevcut bulunan Karaçam ve Göknarlardan, Karaçamda Kasım ayı sonundan itibaren, Göknarda ise en kısa zamanda yeteri kadar kozalak toplatılarak, bunlardan tohum üretilmesi ve uygun yükseklikte seçilecek bir alanda tüplü fidan üretilmesine karar verildi.

Tohum toplama ve fidan üretim işini Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü yapacak. Projelendirme çalışması Milli Parklar, Ağaçlandırma, Silvikültür şubeleri ve üniversiteyle ortaklaşa yapılacak. Bunun için Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü projenin nasıl, kimler tarafından ve hangi finansmanla yapılacağına karar verecek. En kısa zamanda deneme amaçlı seçilecek uygun yerlerde ağaçlandırma çalışmasını Milli Parklar, Ağaçlandırma, Silvikültür şubeleri birlikte gerçekleştirecek.

Uludağ Milli Parkı`nın girişinden itibaren, Oteller Bölgesi’ne kadar olan kısımlarda bakım gerektiren yerlerde orman yangınlarıyla mücadeleyi kolaylaştırıcı ağaçların çıkarılması ile ilgili tespit çalışmalarına derhal başlanacak. Bu çalışmalar, 17 nolu Amenajman Başmühendisliği ile Milli Park Müdürlüğü yetkilileri ile müştereken yürütülecek ve 1 hafta içerisinde sonuçlandırılacak. Düzenlenecek rapor, Milli Park Müdürlüğü yetkililerinde ilgili makamlara gönderilecek. Büyükşehir Belediye Başkanlığı`nın Uludağ Milli Parkı`yla ilgili proje ve önerileri sunuldu. Sunulan öneri ve projelerle ilgili çıkan problemlerin yasal mevzuat çerçevesinde çözülmesi ileriki toplantılarda tekrar ele alınacak."