Türk Göçmenlerin Sağlığı Sistematik Olarak İnceleniyor

Türk kökenli göçmenlerin sağlık ve sıhhat durumu, Almanya‘da ilk defa bir temsili araştırma kapsamında sistematik olarak inceleniyor.

Araştırma genelde olumlu karşılanırken, uzmanlar daha çok 60 yaş üzeri vatandaşların karşılaştığı sorunların da ele alınması ve daha olumlu bakım ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesi konusunda uyardı.

Önümüzdeki altı ay içerisinde, Hamburg`da rastgele seçilmiş birkaç bin Türk kökenli aileye, Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi‘ne (UKE) bağlı Tıbbi Psikoloji Enstitüsü`nün yürüttüğü bir araştırmaya katılmaları ricasıyla birer mektup gönderilecek. Öger Tours GmbH`nın kurucusu Vural Öğer de tüm şehirde asılacak afişlerle araştırmaya katılım için çağrıda bulunacak. Kampanyanın ağırlıklı olarak yürütüleceği noktalar Türklerin yoğunlukta olduğu Wilhelmsburg ve Altona semtleri.

Hamburg`da yaşayan Türkleri katılıma teşvik etmek amacıyla UKE bir reklam kampanyası başlattı. UKE Tıbbi Psikoloji Enstitüsü araştırma grubu, göçmenlerin kişisel sağlık değerlendirmelerinin yanı sıra Alman sağlık sisteminin kullanımında ne tür engellerin ve kaynakların olduğunu bulmayı amaçlıyor. Elde edilen veriler anonim hale getirilecek ve sonradan katagorize edilemeyecek.

UKE Tıbbi Psikoloji Enstitüsü`nde psikolog olarak görev yapan araştırma sorumlusu Mike Mösko, “Benzeri araştırmalara olan katılım şu ana kadar oldukça düşük.” diyor. Vural Öger`in yanı sıra beş Türk kampanyaya katılım çağrısı yapıyor. Araştırma projesine Türk sivil toplum örgütlerin tarafından da destek veriliyor.

Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu Derneği`nin Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Süleyman Keser, “Gelecekte sağlık hizmetlerinin Türklerin gereksinimlerine uygun hale getirilmesi açısından araştırmanın sonuçları önemli.” derken Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB Nord) görevlisi Haluk Bekir Topalan da araştırmanın engellerin kaldırması açısından önemli olduğunu belirterek, “Araştırma, sağlık hizmetlerine olan katılımın iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.” dedi.