Kayseri’de Sigara Denetimi Yapıldı

Kayseri genelinde işletmelerde eş zamanlı olarak tütün ve tütün mamullerine yönelik denetimler yapıldı.

Mesai dışı ve haftasonu yapılan denetimlerde, 2 bin 123 işletme kontrol edilirken, 17 kişiye para cezası ile 18 işletmeye hakkında ise tutanak tutuldu.
Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, sigara dumanı işyerleri ve evler de dahil olmak üzere tüm kapalı ortamlarda hava kirliliği oluşmasına etken olduğunu söyledi. Çetinkara, "Yapılan bilimsel araştırmalar ve veriler kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koymuştur. Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ve süreğen öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır. Sigara dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riskini yüzde 30 arttırmaktadır. Çevresel tütün dumanı kalp-damar hastalıklarını yüzde 20–70 oranında arttırmaktadır." diye konuştu.

Dumansız Hava Sahası uygulanan yerlerde kalp krizi oranının yüzde 60 oranında azaldığına dikkat çeken Çetinkara, sigara dumanına 5 dakika gibi kısa bir süre dahi maruz kalmanın bile kalp krizini tetikleyebileceğinin kanıtlandığını söyledi. Çetinkara, şunları söyledi: "Çok güçlü klimalarla bile havalandırılması yapılan kapalı yerlerde pasif solumanın sağlığa zararlı etkileri önlenememektedir. Tüm bu sebepler Dumansız Hava Sahalarının önemini ve gerekliliğini ortaya koymaktadır. İnsan sağlığına bu kadar zararlı ve tehlikeli bir ürünle kapsamlı ve etkin bir mücadele gereklidir. Yürütülen mücadelede üç temel hedef önem taşımaktadır. Tüm bireylerin sigaraya başlamalarının önlenmesi, Sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi, Sigara dumanına maruz kalmanın engellenmesidir.Dumansız bir Kayseri ve sağlıklı bireyler için tüm vatandaşlarımızı kapalı ortamlarda sigara içmemeye ve bırakmaya davet ediyorum."