Atatürk havalimanı`nda `harç pulu` çilesi

Atatürk Havalimanı`nda, değişen sistem nedeniyle yolcular harç pulu satış bankolarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Atatürk havalimanı`nda `harç pulu` çilesi
Maliye Bakanlığı tarafından satılan ve daha önce isteyenin parasını ödeyerek istediği kadar alabildiği Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu, Atatürk Havalimanı`nda Defterdarlık tarafından yayımlanan bir İç Genelge ile sadece Pasaport, Boarding Kartı veya Bilet gösterene verileceği ve görevli memur tarafından da gösterilen bu belgelerden birisinin üstüne yapıştırılacak. Bu uygulamanın başlaması ile Atatürk Havalimanında bulunan Harç Pulu satış bankolarının önünde kuyruklar oluşmaya başladı. Uçağını kaçırma riskiolan yolcular ise görevliler ile tartışıyor. Yetkililer ise eski uygulamanın bazı kişiler tarafından suiistimal edildiğini ve bu nedenle böyle bir uygulama yapıldığını söylüyor.

Letonya`nın Riga şehrine giden Semih Gençalioğlu bu uygulama nedeniyle sırada beklemek zorunda kaldığını söyleyerek, "Yeni olduğunu bilmiyordum. Ama açıkçası biraz gereksiz. Önceden pul alıp direk çıkabiliyorduk. Artık sırada beklemek gerekiyor.Uçağa geç kalma ihtimalimiz var. Kötü bir uygulama. Pasaportu vermemizin gerekliliğine inanmıyorum" dedi.

ABD`ye giden Ramazan Ayvalı ise sık sık seyhat ettiğini ve yolculuk sırasında bürokrasi ne kadar az olursa yolculuğunun o kadar rahat olduğunu söyleyerek "Bir yanlış nedeniyle belki bunlar yapılabiliyor. İşte güvensizlik oluştuğundan dolayı memur yapıştırsın diyorlar galiba. Daha öncede çok yanlış bir uygulama vardı.Pulları pasaporta yapıştırıyorlardı" dedi.

Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığı tarafından daha önceki uygulamanın hatalı olması nedeniyle başlatılan yeni uygulamayla ilgili olarak 23.09.2011 tarihinde Atatürk Havalimanı için yayımlanan, uzun kuyruklara ve şikayetlere neden olan İç Genelgede konu ile ilgili olarak şöyle denildi: "Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde faaliyet göstermekte olan Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu müdürlüğümüzce tespit edilen hatalı uygulamalar nedeniyle 23.03.2007`de yayımlanan genelgenin çalışma usul ve esasları yeniden düzenlendi. Harç pulu yolcunun ibraz edeceği Pasaport, Boarding veya Bilet üzerine veznedeki görevli memur tarafından yapıştırılacaktır." Defterdarlık yetkililerinden alınan bilgiye göre uygulamanın, dört yıl önce bu günkü şekliyle başlatıldığı, ancak zaman içinde istismar edildiği belirtilerek, "Tekrar ilk başladığımız güne döndük. Ancak pul satışı olmayan VİP salonuna bir banko koyacağız. Ayrıca özel uçakların gittiği Genel Havacılık Terminalinde de işletici firmaya zimmetli toptan satacağız. Oradan giden yolcuya pulu onlar satacak" denildi.

Yurt dışı çıkış harç pulları Maliye Bakanlığı bankoları dışında bankalar tarafından da satılıyor. Vatandaşlar hiçbir ticari değeri olmayan ve sadece yurt dışına çıkan vatandaşların almak zorunda olduğu bu pullar için başlatılan bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesini istiyor.
Kaynak: İHA