Yeni doğan bebek enfeksiyon teşhisi ile yaşamını yitirdi

Adıyaman`da dünyaya gelen ve sağlıklı denilerek annesine teslim edilen bebek, 24 gün sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti.

Yeni doğan bebek enfeksiyon teşhisi ile yaşamını yitirdi
Bebeğinin ölümünden hastaneyi ve çalışanlarını sorumlu tutan anne, "Çocuğumun ölüm nedeni hastanedir. Doktorun hatası ve hastanenin ihmali sonucunda çocuğum vefat etti" dedi

16 yıl önce dünya evine giren Sırrıye ve Caner Yükseloğlu çifti, iki kız çocuğunun ardından bir erkek çocuk sahibi oldu. Yükseloğlu çiftinin erkek çocuk sevinci kısa sürdü. 04 Eylül 2011 tarihinde Adıyaman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi`nde dünyaya gözlerini açan bebek Yükseloğlu, sağlıklı denilerek doğum sonrası annesinin odasına götürüldü. Doktorların sağlıklı diyerek annesine teslim ettikleri bebeğin enfeksiyon kaptığı anlaşıldı. Doğumundan 3 saat sonra odaya gelen doktorun tespitiüzerine yoğun bakıma alınan bebek, 24 gün sürdürebildiği yaşam mücadelesini kaybetti. Anne Sırrıye Yükseloğlu, evladının ölümünden hastaneyi sorumlu tuttu. Çocuğunun yoğun bakıma galoşsuz ve maskesiz giren hastane personellerinden enfeksiyon kaptığını öne süren Anne Yükseloğlu,"Doktorlar ameliyatın başarılı geçtiğini söylediler. Çocuğu doğumun ardından odaya getirdiler. 3 saat sonra çocuk doktoru geldi. Muayene ederken çocuğun pislik yuttuğunu söyledi. Yoğun bakıma aldılar ve çocuğum yoğun bakımdan hiç çıkmadı. Ben doktora sizin çocuğun pislik yuttuğundan haberiniz yok mu? diye sordum.Doktor, çocuk canavar gibi ağlayınca sağlıklı olduğunu düşündük dedi" diye konuştu.

"ÇOCUĞUMU TEMİZLİK İŞÇİLERİ RÖNTGENE GÖTÜRDÜ"

Evladının yoğun bakımdan röntgene temizlik işçilerinin kucağında götürdüğünü ileri süren Anne Yükseloğlu, "Hemşire hanım temizlik elemanına çocuğu alın röntgene gidin dedi. Çocuğu temizlik görevlisi aldı. `Ben alayım` dedim izin vermediler, röntgene temizlik işçisi getirdi. Tekrar aldık odaya getirdik. Öğleden sonra çocuğumuz ateşi çıktı. Tekrar yoğun bakıma alındı ve enfeksiyon kaptığı söylendi" dedi.

"ANNE ODALARINI KİLİTLİYORLARDI, GÜNLERCE ARABADA YATTIM"

Anne Yükseloğlu, şöyle devam etti: "Anne odalarının kapılarını kilitliyorlar. 26 gün ben sandalye üzerinde oturdum. 10 tane kadını bir odaya yatırıyorlar. Anne odaları kilitli olduğu için günlerce hastane bahçesinde arabada yattım. Onların yüzünden dikişlerim iltihaplı. Ben anne odalarını neden kilitliyorsunuz dedim. Bize verilen emir bu dediler. Anneler emzirmeye girerken önlük giyiniyor. Hemşire, `önlüğü sakın atmayın bir dahaki sefere yine bunu giyineceksiniz` diyor. Orası yoğun bakımsa eğer bu önlüklerin giriş çıkışlarda değişmesilazım. Anne o önlükle dışarı çıkıyor, mikrop kapıyor, sonra yine aynı önlükle ayağında galoş olmadan, maske olmadan içeri giriyor. Temizlik elemanları oksijen tüplerini değiştiriyor. Kuvözleri yine temizlik işçileri değiştiriyor hem de ayaklarında galoş olmadan, yüzlerinde maske olmadan"

Hastanenin ve hastane personellerinin disiplinsiz tavırlar sergilediğini savunan Yükseloğlu, "Şu anda benim için yanıyor. Benden sonrakilerin içi yanmasın diye bunu yapıyorum. Yetkililer de ne gerekiyorsa yapsın. Sağlık Bakanlığı orayı denetlemiyor. İsteyen istediği gibi girip çıkıyor. Çocuğumun ölüm nedeni hastanedir. Doktorun hatası ve hastanenin ihmali sonucunda çocuğum vefat etti" diye konuştu.

SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ KONUYA EL ATTI

Konuyla ilgili, Bebek Ölümlerini İnceleme Komisyonu`nun inceleme başlattığını duyuran Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş da, şöyle konuştu: "04 Eylül 2011 tarihinde Adıyaman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi`nde mükerrer sezaryen endikasyonu ile doğum gerçekleşmiş. Gerekli bütün tıbbi yaklaşım sergileniyor hastanemiz ortamında. Bütün tedavilere rağmen bebeğimiz 28 Eylül 2011 tarihinde vefat ediyor. Bununla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bebek Ölümlerini İnceleme Komisyonumuz bulunmakta ve il genelindeki çocuk ölümlerini inceliyor. Bu vakayı incelemeye aldı. Ayrıntılı olarak bebek ölümleri incelenerek sonuca bağlanıyor. Buinceleme sonunda herhangi bir ihmal, herhangi bir kusur gerek sağlık çalışanından gerekse hastane ortamından kaynaklı bir ihmal söz konusu ise ilgililer hakkında yasal müeyyideler uygulanıyor. Bu vakada da Bebek Ölümlerini İnceleme Komisyonumuz konuyu ayrıntılı olarak inceleyecek. Sonucunda da hem aileye hem de kuruma gerekli açıklama bildirilecek".

Bebek ölümlerine gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ifade eden Taş, bebek ölümlerini derinlemesine incelediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA