Çocuklara Bakmak Tarlada Çalışmaktan Daha Zor

İç Anadolu`ya çalışmak için gelen Güneydoğulu tarım işçilerinin yaşlıları küçük çocuklara bakarken, gençler ise tarlada ekmek parası için çalışıyor.

Çocuklara Bakmak Tarlada Çalışmaktan Daha Zor
Yaşlı kadınlar, küçük çocuklara bakmanın tarlada çalışmaktan daha zor olduğunu belirtiyor.

Bahar mevsiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nden Yozgat başta olmak üzere İç Anadolu`nun çeşitli illerindeki tarım alanlarında çalışmak için gelen işçiler, kış mevsimine kadar çalışmalarını sürdürüyor. Yozgat’a tarım alanlarında çalışmaya gelen işçiler nohut, mercimek hasadından sonra pancar hasadını da tamamlayarak tekrar memleketlerine dönüyor.

Şanlıurfa’dan Yozgat’ın Şefaatli ilçesine tarım alanlarına çalışmak üzere oğlu, gelini ve 7 torunu ile gelen Neziha Yıldırım, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirmesi Projesi (METİP) kapsamında İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan çadırda kalıyor. Yıldırım, yaşları 1, 3 ve 4 olan üç torununa bakıyor. Oğlu, gelini ve diğer torunları ise pancar tarlasında çalışıyor.

Çadırda yaşamanın çok zor olduğuna değinen 63 yaşındaki Neziha Yıldırım, "Biz her yıl Yozgat’a tarım alanlarında çalışmak üzere hısım, akrabalarımız ile geliyoruz. Çadırda yaşamak gerçekten çok zor. Çünkü bir ev ortamı gibi olmuyor. Kısa bir süre öncesine kadar bizim kendi kurduğumuz çadırlarımızda kalıyorduk. Çadırlarımız eski olduğu için bazen yağmurlarda içeri su bile girdiği oluyordu. Allah devletimize zeval vermesin buraya bizler için çadır kurdular. Çadırımızda elektriğimiz dahi var. Yozgat Valimiz Necati Şentürk gelerek bizlerle ve çocuklarımızla ilgilendi, eksiğimiz olup olmadığını sordu. Allah razı olsun, daha ne isteyebiliriz?" dedi.

Çocuklara bakmanın tarlada çalışmaktan daha zor olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: "Sabah erkenden oğlum, gelinim ve diğer dört torunum pancar tarlasına gidiyor. Bense burada akşama kadar bu üç torunuma bakıyorum. Onların yemeğinden tutun bütün ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. En küçük torunum 1 yaşında olduğu için en fazla ona bakmak zor oluyor. Ne yapalım, ekmek parası kolay kazanılmıyor. Şu anda pancar tarlasının hasadını yapıyoruz. Yaklaşık bir aya kadar inşallah buradaki işlerimizi tamamlarız ve memleketimize döneriz. Kurban Bayramı yaklaşıyor, fakat bizim şu an bayramı düşünecek zamanımız yok. Geçen sene bayramda buradaydık. Bu yılı da yine burada geçireceğiz. Artık yağışlar başladı ve havalar da soğudu. Şimdi pancar sökümü daha zor, çünkü çamur ve soğukta çalışmak çok zordur. Bir an önce buradaki işlerimizi bitirerek tekrar memleketimize dönmek istiyoruz."