Babacan: Bütçe Açığı 2014’te Yüzde 1 Olacak (3)

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nı (OVP) açıkladı.

Programa göre bütçe açığının bu yıl yüzde 1,7, gelecek yıl yüzde 1,5 olacağını kaydeden Babacan, bütçe açığının 2013 yılında yüzde 1,4, 2014 yılında yüzde 1’e düşmesinin öngörüldüğünü aktardı. Babacan, “Gelişmiş ülkelerde mukayese edildiğinde bambaşka bir dünya.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nı (OVP) açıkladı. Başbakanlık Yeni Bina’daki basın toplantısında Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Mağdenoğlu’nun katıldığı toplantıda Türkiye ekonomisinin 4 yıllık verilerini değerlendirdi. Gelirin arttırılması, tüketimin dengeli gelişmesiyle tasarrufun arttırılmasını amaçladıklarına işaret eden Babacan, kamuda israfın azaltılmasının da yeni dönemin önemli amaçlarından olduğuna vurgu yaptı.

CARİ AÇIK DOĞRU EĞİTİM POLİTİKASIYLA SIFIRLANIR

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Babacan, Türkiye ekonomisinin önemli sorunlarından cari açığın sıfırlanması için teknoloji odaklı eğitim politikasından geçtiğinin altını çizdi. Cari açığın en önemli kaynaklarından birini enerjide dışa bağımlılık olarak açıklayan Babacan, “2012, 2013 ve 2014’te 50 milyar doların üzerinde yakıt ithalatı mevcut. İhracatımızın büyük kısmı da ithalata bağımlı. 22 maddelik önlemin büyük kısmı cari açığı azaltmak amaçlı.” diye konuştu.