Hekim raporuyla yakını kalabilecek

Hastanede yatarak tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin yanında, hekim raporuyla eşi, annesi, babası, kardeşi ya da çocuğu refakatçi kalabilecek

Hekim raporuyla yakını kalabilecek
Hastanede yatarak tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin yanında, hekim raporuyla eşi, annesi, babası, kardeşi ya da çocuğu refakatçi kalabilecek. Sağlık Bakanlığı, tutuklu ve hükümlülerin sağlık hizmetlerinin Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile imzalanan protokol çerçevesinde yürütülmesi için düzenlemeye gitti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, hastanelerde şu fiziki düzenlemeler yapılacak: Hastanelerde, muayene ve tedavi için getirilen hükümlüler için lavabo ve tuvalet bulunan yeterli genişlikte uygun bekleme alanları ayrılacak.

Cezaevi olan yerlerdeki hastanelerde, firara karşı engellerin bulunduğu muhafazalı muayene odaları oluşturulacak, hükümlü ve tutukluların muayeneleri bu odalarda yapılacak.

Hastane bünyesinde gün ışığı alan, diğer hasta odalarıyla aynı şartları taşıyan, erkek, kadın ve gerekli durumlarda çocuk mahkumlar için ayrılmış en az birer odadan oluşan, firara karşı engellerin bulunduğu hükümlü koğuşu ve servisi oluşturulacak. Mahkum koğuş ve servisleri özel şartlar göz önünde bulundurularak düzenlenecek.

Akıl ve ruh sağlığı hastanelerinin tümünde kadın, erkek ve çocuk mahkumlar için ayrı hükümlü koğuşları en kısa sürede açılacak, mevcutların kapasitesi artırılacak.

Sağlık Bakanlığı, tutuklu ve hükümlülerin muayene ve tedavilerinde gözetilmesi gereken hususlarla ilgili düzenlemeler yapılmasını da kararlaştırdı.

Buna göre, hükümlü ve tutuklular, bulundukları yerdeki ya da tedavinin gerektirdiği tıbbi yeterliliğe sahip en yakın hastaneye, aciliyet ve hayati bir zorunluluk yoksa randevu alınarak sevk edilecek.

Jandarma muayene esnasında oda dışında olacak, doktorun yazılı talebi olursa muayene odasında kalabilecek.

Ancak hükümlü ve tutukluların muayene esnasında yaptıkları her türlü mevzuata aykırı talepler sağlık personelince anında jandarma devriye komutanına bildirilecek.

Hastanelerde tutuklu ve hükümlüler için muhafazalı muayene odaları yapılıncaya kadar jandarma muayene odası içinde bulunacak, ancak doktorla hasta arasında geçecek konuşmaları duymayacak uzaklıkta duracak.

Bir hastaneden başka bir hastaneye sağlık kurulu raporuyla sevk yapılacak, ancak aciliyet ve hayati tehlike halinde biri hastanın kendi hekimi olmak üzere, iki hekim tarafından verilen ve başhekim tarafından onaylanan ayrıntılı bir sağlık raporu da yeterli olacak.

Tedavileri yatırılarak yapılması gerekenler, hükümlü koğuşunda takip edilecek, böyle bir birim yoksa geçici hükümlü koğuşu oluşturulacak.

Yatarak tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin yanında hekim raporuyla eşi, annesi, babası, kardeşi ya da çocuğu refakatçi olarak kalabilecek. Hastanın böyle bir yakını yoksa cumhuriyet başsavcısının uygun gördüğü başka bir aile yakını refakatçi olabilecek.

Tutuklu veya hükümlü kadınlar, cezaevi doktorunun raporu ya da en üst amirin onayı ile sağlık nedeniyle kurum dışına sevk edilen çocuklarına refakat edebilecek.

Yatarak tedavi gören tutuklu ve hükümlüler, hekimin uygun görmesi ve cumhuriyet başsavcısının izniyle iç güvenlik görevlilerinin nezaretinde ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA