Prof. Dr. Aytekin Sır: Tanınmış Kişiler Psikiyatristlere Gitmeye Çekiniyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı Prof.

Prof. Dr. Aytekin Sır: Tanınmış Kişiler Psikiyatristlere Gitmeye Çekiniyor
Dr. Aytekin Sır, tanınmış kişilerin kırsalda yaşayan insanlara göre psikiyatristlere gitmeye daha çok çekindiklerini söyledi. Sır, "Çok tanınan avukatlar psikologlara gelip tedavi olurken kapının önündeki hastaları görünce nereye kaçacağını bilemeden gidiyorlar. Okumuş insanlar psikitriste giderken daha fazla tedirgin oluyorlar. Ama kırsalda yaşayan insanların böyle bir sorunu olmuyor." dedi.
Dünya Ruh Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında DÜ Kongre Merkezi’nde bir program düzenlendi. Programa, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Sait Avar, İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Onur Börtüçene, psikyatri alanından bilim adamları ve hemşireler ile çok sayıda davetli katıldı.
DÜ Rektörü Prof. Dr. Aytekin Sır, programda yaptığı konuşmada, okumuş insanların kırsal kesimde yaşayan insanlara göre psikiyatriste gitmekten daha çok korktuklarını savundu.
Prof. Dr. Aytekin Sır, kırsal kesimdeki insanların psikiyatriste gitmek için daha cesur olduklarını vurgulayarak, “Çünkü kırsal kesimden gelen insanlar yaşadıkları ruhsal hastalığın da bir hastalık olduğunu düşünerek çekinmeden geliyorlar. Çok rahatlıkla bir psikiyatriste gelebiliyorlar. Tedavi olduktan sonra da kırsal kesimdekileri de getiriyorlar.” şeklinde konuştu.
Çok iyi tanınan bazı avukatların psikiyatristlere gittiklerinde kapının önünde hasta görmelerinden sonra doktora uğramadan geri döndüklerini aktaran Prof. Dr. Sır, bir anısını şöyle paylaştı: “Çok tanınan avukatlar psikologlara gelip tedavi olurken kapının önündeki hastaları görünce nereye kaçacağını bilemeden gidiyorlar. Okumuş insanlar psikitriste giderken daha fazla tedirgin oluyorlar. Bir hasta gelmişti, kapının önünde hastaları görünce gitmek istedi. Daha sonra `bana kafede görüşebilir miyiz?` şeklinde bir talepte bulundu. Ben de mümkün olmadığını söyledim. Telefonla görüşmek istedi. Telefonla yardımcı olmaya çalıştım.”
Psikiyatriye giden hasta sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Sır, şahit olduğu olumsuz vakalardan da bahsetti. Psikiyatri hastalarına aileleri tarafından şiddet gösterilmesinin kabul edilemez olduğuna işaret eden Sır, bu vücutlarında darp izi olan hastalar gördüğünde bu kişilerin ailelerine kızdığını anlattı. Sır, hastalara şiddet uygulanmasının tedavi yöntemi olamayacağını vurguladı.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Avar da ruh sağlığı hizmetlerinin toplumun tüm kesimlerine ulaşmasını sağlamak ve toplumun ruh sağlığı konusundaki farkındalığının arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Avar, ruh sağlığının koruyucu, önleyici tedbirleri, tedavi ve rehabilitasyon ile çok yönlü ele alınan bir kavram olduğunu belirtti. Avar, bu yüzden ruh sağlığı alanında büyük önem verdiklerini söyledi.
Toplantı, konuşmaların ardından Dicle Üniversitesi Konservatuvarı öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisi ile sona erdi.