Develi’de Girabolu Meyvesinin Hasadına Başlandı

Kayseri’nin Develi ilçesinde, yöreye has Girabolu meyvesinin hasadına başlandı.

Develi’de Girabolu Meyvesinin Hasadına Başlandı
Develi’de 20 ton girabolu toplanması bekleniyor. Salamura yapılarak, kışın ezilerek elde edilen suyu tüketilen Girabolu, sağlık açısından idrar yolu ve böbrek taşı sorunu yaşayanlar tarafından tercih ediliyor.

Erciyes Dağı’nın güney eteklerindeki Develi ilçesinde yetişen en önemli endemik tür meyvelerden, çalı şeklinde bodur bir ağaç şeklinde yetişen girabolu, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyveli. Sonbahar`da ilk toplandığında acı bir tadı var. Su içinde salamurası yapılıyor. Önceleri sert halde olan meyveler daha sonra yumuşamaya başlar. Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler, salamura küplerinden günlük içilecek miktarda çıkarılır, sıkılır, su veya tercihe göre bal ilave edilerek içilir. Sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekir.

Girabolunun bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak, halen Amerika`da Harvard Medicine School`da yapılan ve The New England Journal of Medicine`da yayınlanan çalışmada, günde 250 gram gilaburu suyu tüketiminin sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu, üriner enfeksiyonlar ile kanser tümörlerindeki azalmaların gilaboruda bulunan antioksidan maddelerle olan ilgisi üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Ayrıca, girabolu ağacının ince kıyılmış dal kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenerek, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10-15 dakika kaynadıktan sonra süzülerek çay gibi içilmektedir. Son yıllarda girabolu meyvesine olan ilgiden ve talepten memnun olan üreticiler, girabolu meyvesinin 2011 yılı borsasını 2 TL`den açtı.