Otomobilin Arkadan Çarptığı Araç Takla Attı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof.

Otomobilin Arkadan Çarptığı Araç Takla Attı
Dr. İrfan Aslan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ermenistan ziyareti sırasında yaptığı, "Türkiye tarihi ile yüzleşmeli" açıklamasını değerlendirerek, "Cezayir'de yaptığı katliamla yüzleşmekten kaçınan Fransa'nın Türkiye'ye yaptığı bu teklif gerçekçi değildir" dedi.

Güney Kafkaslardaki turuna 6 Ekim 2011'de Ermenistan ile başlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Erivan'da 1915 olayları sırasında ölenlerin anıldığı müzeyi ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamalarla Türkiye'yi hedef aldı. Türkiye'nin tavrını 'kolektif şekilde yadsıma' olarak niteleyen ve bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Sarkozy, "Türkiye'nin büyük bir ülke olarak, dünyanın diğer büyük ülkeleri Almanya ve Fransa'nın da yaptığı gibi tarihi ile yüzleşmesi onurlu bir davranış olur.Türkiye'nin bunu yapmaması durumunda başka girişimlerde bulunacağız" açıklamasını yaptı.

Sarkozy'nin açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendiren Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, yaptığı açıklamada, I. Dünya Savaşı sırasında tehcir sonucu yaşanan olayların politika malzemesi yapılmasının doğru olmadığını belirtti. Prof. Dr. Aslan, Türkiye'nin tarihi kaynaklar ortaya konularak konunun Türk ve Ermeni bilim adamlarınca değerlendirilmesi teklifinin Ermenistan tarafından kabul edilmediğini anımsattı. Doğu Anadolu'yu kendi toprakları olarak gören ve her fırsatta bunu dile getiren Ermenilerin sözdeErmeni soykırımı iddialarına çeşitli nedenlerle destek veren ülkelerin öncelikle kendi geçmişlerinin hesabını vermeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aslan, "Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, 2007 yılında da olayları soykırım olarak tanımayı reddedenler hakkında cezai işlem yapılması yolunda bir yasa tasarısını desteklemiş ancak tasarı daha sonra Fransa Meclisi'nin alt kanadında reddedilmişti. Fransa, şimdi de soykırım yapıldığını reddedenlere hapis ve para cezası vermek istemektedir. Kendi tarihi ileyüzleşemeyen, Cezayirlilerin 'soykırımın kabul edilmesi ve özür dilenmesi' çağrısına, 'Geçmişi tarihçilere bırakalım'' cevabını veren Fransa'nın başka bir tarihi yargılamaya çalışması kabul edilemez. Fransa, Ermenilere soykırımı yapıldığı konusunda eğer samimi ise, Türk araştırmacılarla birlikte Fransız tarihçilerden oluşan ortak bir komisyon kurmayı öneriyoruz. Bu komisyonun hem 1915 Olaylarını hem de Fransa'nın Cezayirlilere yaptıklarını araştırmasını istiyoruz. Bu şekilde birlikte yapacağımız araştırma,1915 olaylarını açıklığa kavuşturacağı gibi, Fransa'nın da bu tarih kesitinde kendi tarihiyle yüzleşmesine imkan verecektir" ifadelerini kaydetti.
Kaynak: İHA