Bakan Eroğlu: Alınan Tedbirlerle Sel Felaketinin Büyümesi Engellendi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.

Dr. Veysel Eroğlu, meteorolojik erken uyarılar ve alınan tedbirler neticesinde sel felaketinin büyük boyutlarda olmasının önüne geçildiğini söyledi.
Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde ülke genelinde meydana gelen şiddetli yağışlar sebebiyle yaşanan sel felaketi neticesinde yaşanan can ve mal kayıplarından büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Bakanlığına bağlı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son zamanlarda yaptığı yatırımlarla teknolojiyi yakından takip ederek, hava tahminlerinde yüzde 90’ların üzerinde başarı sağladığını aktaran Eroğlu, "Başta Antalya olmak üzere Manisa, Denizli, Balıkesir, Muğla ve Isparta illerimizde mevsim normallerinin üzerinde yağış meydana gelmiştir. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğümüz, Antalya ilimiz için 7 Ekim 2011 Cuma gününden itibaren yoğun olarak aşırı yağış uyarısında bulunmuştur. Diğer illerimiz için de gerekli meteorolojik uyarılar yapılmıştır. Antalya ilinin Aksu ilçesi ve Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesinde metrekareye 300,4 kg yağış düşmüş ve 78 km/s hızındaki fırtına tespit edilmiştir. Meydana gelen yağış, 25 Şubat 1974`te bölgeye düşen 232 kg/m² yağıştan sonra, son 37 yılın rekor yağışıdır. İlk belirlemelere göre taşkın sebebiyle; Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesindeki Haskızılören köyünde 3 köprü, 2 menfez, 3 ev yıkılmış olup, 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayıp olan 5 vatandaşımızı arama çalışmaları ise devam etmekte." dedi.

Eroğlu, 100 hektarın üzerinde seranın hasar gördüğü yağışlar neticesinde Aksu ilçesinin Güloluk, Alaylı, Gökdere ve Solaklı mahallelerindeki seralarda ve tarım alanlarında da zararlar meydana geldiğine dikkat çekti. Eroğlu, "Taşkın; ağırlıklı olarak Aksu Çayı’nın kolları olan Küçükaksu ve Kırkgeçit derelerinden gelen akım ile meydana gelmiştir. Yine Aksu Çayı`nın kolları olan Çalış Deresi, Kapız Deresi, Tekke-Goducak ve Acısu derelerinden gelen taşkın suları Aksu Ovası`nda taşkın meydana getirmiştir. 08.08.2010 tarihinde aynı bölgede meydana gelen (140 kg/m² yağış ve 93 km/s) yağışın 2 katından fazla yağış olmasına rağmen; toplu makineli çalışma programı dahilinde DSİ Antalya Bölge Müdürlüğümüz ve Genel Müdürlüğümüz ile diğer bölge müdürlüklerimizden temin edilen iş makineleriyle söz konusu derelerde yapılan bakım, onarım ve ıslah çalışmaları ile bakanlığımızca yapımı tamamlanan Aksu Çayı Mendireği ile taşkının hasarı en aza indirilmiştir. Bu sayede Antalya-Alanya Devlet Karayolu trafiğe kapanmamıştır." diye ifade etti.

Bakan Eroğlu, meteorolojik ihbarın alınmasıyla birlikte, olası taşkınlara karşı DSİ Bölge Müdürlüğü`nce gerekli personel, makine ve ekipman hazır tutulduğunu, bölgede çalışmaların ise devam ettiğini kaydetti.