İMKB Başkanı, borsanın kumara benzetilmesinden dertli (Özel)

Hisse senedi piyasasında görülen manipülasyonlar ve gerek ulusal, gerekse uluslararası gelişmelere bağlı olarak yaşanan dalgalanmalar dolayısıyla oluş

Hisse senedi piyasasında görülen manipülasyonlar ve gerek ulusal, gerekse uluslararası gelişmelere bağlı olarak yaşanan dalgalanmalar dolayısıyla oluşan kumar algısı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yönetimini rahatsız ediyor. Söylemleri kabul etmeyen Başkan Hüseyin Erkan, "Borsa kesinlikle ve kesinlikle kumarhane değildir. Kumarhane ne alınıp satıldığı belirsiz, ardında bir ekonomik değer bulunmayan yerlerdir. Borsa ise şirketlerin ortaklık belgelerini temsil eden hisselerinin alınıp satıldığı yerlerdir." dedi.

Halka arz seferberliği ilan eden İMKB, bir yandan şirketleri halka açılmaya teşvik ederken, diğer yandan toplumu bu şirketlerin hisselerini almaya davet ediyor. Ancak borsa ile ilgili çıkan olumsuz haber ve yorumların oluşturduğu, 'Borsa kumardır.' algısı İMKB yönetiminin bu amaçlarının önünde önemli bir engel olarak duruyor. Cihan'a 2010'un bir değerlendirmesini yapan İMKB Başkanı, hisse senedinin kumar olarak algılanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Hüseyin Erkan, "Borsa kesinlikle ve kesinlikle kumarhane değildir. Kumarhane ne alınıp satıldığı belirsiz, ardında bir ekonomik değer bulunmayan yerlerdir. Borsa ise şirketlerin ortaklık belgelerini temsil eden hisselerinin alınıp satıldığı yerlerdir." ifadelerini kullandı.

Yatırımcıdan manipülasyonlar bağlamında tereddüde kapılmamasını isteyen Erkan, suistimalleri yakından izleyip gereken müdahaleleri anında yaptıklarını vurguladı. Hüseyin Erkan, "İMKB, kimsenin oyun oynayacağı bir alan olmadı olmayacak da. Son 1,5 sene içinde yaptığımız icraatlar da bunu ortaya koyuyor." dedi.

Şirketlerin halka arzla ilgili kaygılarını diyaloglar ve eğitimlerle en aza indirmeyi hedeflediklerini aktaran Erkan, söz konusu kaygıların başında yönetim kaybı ve şeffaflığın geldiğini belirtti. İMKB Başkanı, Kurumlar Vergisi'nde ve diğer vergilerde yapılan indirimlerle kayıt dışılığın büyük oranda önüne geçildiğini, bunun bir getirisinin olmadığının artık anlaşıldığını kaydederken, "Şirketler bunları bahane ederek sermaye piyasasına gelmekten imtina etmiyorlar. Bunun yanında bugün olağan dışı fiyat hareketleri ve hacim hareketlerini önleme noktasında ciddi adımlar atıldı. Pazartesi daha ileri adım atacağız. Otomatik durdurmalara gidiyoruz. Onun ardından bir takas sistemi gibi uygulamalara geçiyoruz." açıklamasında bulundu.

2010'DA 22 ŞİRKET HALKA ARZ EDİLDİ

Borsa yönetimi, büyük önem verdiği Halka Arz Seferberliği'nde 2010 hedeflerini hemen hemen tutturdu. Toplamda 25 şirketin halka arzı bekleniyordu. Ancak 22 şirketin hisseleri İMKB'ye kote olarak, işlem görmeye başladı. Gelinen noktayı başarı olarak değerlendiren Hüseyin Erkan, şunları söyledi:

"Geçen sene halka arzda 25 şirket hedefi koyduk. Fakat 2-3 şirketimizin prosedürleri bitmedi. Dolayısıyla onların halka açılması ocak ayına kaldı. 22 şirket halka arzı bitirdi, 1 şirket ikinci halka arzını yaptı. Toplam halka arz sayısı 23 oldu. Ama şirket olarak bu sayı 22'de kaldı. Bunlara ilaveten hiç hesaba katmadığımız 14 tane özel sektör tahvili halka açıldı. 2 tane borsa yatırım fonu geldi. 20'yi aşkın da varant piyasada işlem görmeye başladı. Ocak içerisinde en az 2-3 tane halka arz geliyor. Bunlar aralığa yetişecekti ama yetişmedi. Hedefleri hemen hemen tutturduk gibi."

BU SENE HEDEF 30 ŞİRKETİ HALKA AÇMAK

2011'de çok sayıda büyük şirketin halka açılmayı hedeflediğini aktaran İMKB Başkanı Erkan, "Ben büyük şirketlere ilaveten çok sayıda küçük ve orta ölçekli şirketlerin geleceğini umuyorum. Kanımca halka arzda 30'a yaklaşacağız." öngörüsünde bulundu.