Tarihi eserlerin çevresi açılıyor

Sivas'ta Selçuk Parkı ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi kapsamında Şifahiye Medresesi çevresine yapılan 18 dükkanın 'tarihi eseri gölgeliyor' gerekçes

Sivas'ta Selçuk Parkı ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi kapsamında Şifahiye Medresesi çevresine yapılan 18 dükkanın 'tarihi eseri gölgeliyor' gerekçesiyle yıkılmasına karar verildi. Proje, 'Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.

Kent Meydanı Düzenleme Projesi, büyük oranda 2008 yılı sonunda tamamlanmış ve proje çerçevesinde Şifahiye Medresesi içerisindeki esnafları taşımak üzere medresenin doğu cephesine 12 ve medrese arkasına 6 olmak üzere toplam 18 dükkan yapılmıştı. 2009 yılının ilkbaharında yapılan seçimde belediye yönetimi el değiştirdi ve yeni başkan Doğan Ürgüp, ilk günden itibaren söz konusu dükkanların tarihi dokuya uygun olmadığını savunarak yıkılmasını istedi. Dükkanları yıkarak tarihi eserlerin etrafını açmayı amaçlayan belediye, kararın uygulanması için Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na müracaat etti.

Belediye tarafından hazırlanan rapor ve yıkma talebini inceleyen kurul, geçtiğimiz hafta belediyenin yıkım talebini yerinde bulduğunu açıkladı. Kuruldan onay alan belediye, önümüzdeki günlerde dükkanları yıkacak. Şifahiye Medresesi'ni boşaltarak, yeni iş yerlerine kavuşmayı bekleyen 18 esnaf ise dükkanların yıkılmasıyla birlikte hayal kırıklığı yaşayacak. Medreseden çıkarılan esnaflar için nasıl bir çözüm bulunacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Bu arada, Yüksek Mimar Restoratör Metin Keskin tarafından hazırlanan Selçuk Parkı ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi, Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projesi ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda 'Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.