Türk-israil İlişkileri

Gaziantep Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) Müdürü Doç

Gaziantep Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) Müdürü Doç. Dr. Gökhan Bacık, Türk-İsrail ilişkileri üzerine hazırlamış olduğu raporda, İsrail ile stratejik bağların güçlendirilmesi gerektiğini, ancak bunun da İsrail'e bir şeyler satmakla mümkün olabileceğini bildirdi.
Türk-İsrail ilişkileri üzerine bir stratejik rapor yayınlayan Doç. Dr. Gökhan Bacık, raporda Türk İsrail ilişkilerini oluşturan faktörlere değindi. 1948-1999 yılları arasındaki 50 yıllık süreyle 2000 sonrasındaki sürede iki ülke arasındaki yapı arasında farklılıkların olduğunun altının çizildiği raporda, önceki 50 yılın kurallarının geçerli olmaması ve İsrail'in bunu kabullenememesi yaşanılan sorunun nedeni olduğu anlatılıyor.
"50 yıl boyunca Ortadoğu'daki düzeni sağlayan ülke Amerika'dır. Türkiye de bu düzenin bir parçası olarak bilinirken sonraki dönemlerde bu yapı değişerek Türkiye bunlardan ayrı kendi vizyonunu ortaya koydu" ifadesinin yer aldığı raporda, bu tarihsel gelişimi değerlendiren Bacık, Turgut Özal ile Türkiye dış politikasının kökten değiştiğini kaydetti. Özal'ın dış politikayla ilişkileri belirlerken halkı özellikle de iş dünyasını dikkate aldığını söyleyen Bacık, şuan Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulduğunda
üzülen bir kitle olmadığını belirtti.
İsrail ile olan ekonomik bağları da değerlendiren Bacık, "İsrail ile turizm yönünden ilişkimiz yeni başlıyordu, Mavi Marmara olayıyla tam başlamadan bitti. Tarım konusunda İsrail'e bağımlıyız. Tohumu onlardan alıyoruz. Silah konusuna gelince bu konuda sosyal sorumluluk bağımız yok" ifadelerini kullandı. Bacık, silah konusunda hükümetlerin anlaştığını, bundan halkın etkilenmediğini savundu.
Doç. Dr. Gökhan Bacık, hazırladığı raporda Türkiye'nin Kürt sorununa da değinirken, kurulması düşünülen Kürt devletini İsrail'in desteklediğini ve Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesi halinde İsrail'in bölgedeki gücünün azalacağına dikkat çekti. Turizm gibi başka alanların stratejik olarak güçlendirilmesi gerektiği; tekstil, enerji ve doğalgazın bir alternatif oluşturacağını belirten Bacık, "Nasıl ki İsrail tarımda bize bir şeyler satıyor, bizim de İsrail'e bir şeyler satmamız gerekiyor" dedi.
Doç. Dr. Gökhan Bacık'ın yazdığı raporun editörlüğünü Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Bezen Balamir Coşkun yaparken, yayın kurulunda Zirve Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra Bilkent, Selçuk, Sabancı, ODTÜ, Başkent, Nottingham ve University of Washington öğretim üyeleri de yer aldı.