'Dumansız Hava Sahası' Çalışmaları

Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de 9 Temmuz 2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulan; 'Dumansız Hava Sahası' çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi

Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de 9 Temmuz 2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulan; 'Dumansız Hava Sahası' çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi. Bu kapsamda 27-30 Aralık 2010 tarihleri arasında yapılan çalışmalarda 523 işyerinin denetlenirken, 10 işletmede aksaklık tespit edildiği, 12 kişiye de idari yaptırım tutanağı tutulduğu kaydedildi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulanan İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, toplumun tüm kesimleri ve özellikle de gelecek nesillerin, başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünleri dumanının zararlı etkilerinden korunması amacıyla yeniden düzenlenen yasanın ikinci ayağının uygulamaya konulmasıyla birlikte yaklaşık 1 yıllık zaman diliminin geride kaldığını anlattı. Çatak, 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren; ikamete mahsus konutlar haricinde kamu ve özel tüm binaların kapalı alanlarında olduğu gibi toplu taşıma araçlarında da sigara içilmesi ve diğer tüm tütün ürünlerinin kullanılması yasaklandığını hatırlatarak, kamuya açık olan kapalı alanlar ve işyerlerinde sigara içme odalarının da kaldırıldığını söyledi.
Tütün tüketilmesine izin verilmeyen alanların her kademedeki yöneticileri, bu düzenlemelerin uygulanması konusunda yasal olarak sorumlu olduğunu kaydeden Çatak, "Yasa kapsamında, tütün tüketilmeyecek tüm bina ve araçlara bu durumu belirten uyarı yazıları asılması zorunludur. Yasa; sigara, pipo, nargile, puro gibi bütün tütün ürünlerini de kapsamaktadır. Yasa, 19 Temmuz 2009'da uygulamaya girmeden İl Tütün Kontrol Kurulu almış olduğu karar doğrultusunda kamu kurumları ve özel sektörle işbirliği yaparak, uygulama hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirme çalışması yapılmıştır" dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ilgili birim ve diğer kurumlarda görev yapan toplam 295 personele, 2009 yılı Mayıs ayı içinde 'Tütün Denetçi Eğitimi' verildiğine dikkat çeken Çatak, eğitim alan kişilerin 50'si asil, 58 de yedek olmak üzere toplam 108 kişilik bir denetim ekibi oluşturulduğunun altını çizdi. Söz konusu personelin, sahaya denetime çıktıklarında da İl Müdürlüğü'nce kendilerine verilen 'denetçi kimlikleri'ni kullandığını anlatan Çatak, buna bağlı olarak Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu'nun talimatı doğrultusunda 27-30 Aralık 2010 tarihleri arasında il genelinde seri denetimler yapıldığını açıkladı.
Yenişehir İlçe Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal'ın da katıldığı denetimlere bağlı olarak 523 işyerinin kontrol edildiği bilgisini de veren Çağlar Çatak, denetimlere bağlı olarak 10 işletmede aksaklık tespit edilirken, 12 kişiye de idari yaptırım tutanağı tutulduğunu söyledi. Çatak, "Bilgilendirme ve denetim çalışmalarında görev alan arkadaşlarım kimi zaman ortaya çıkan sorunlara anında müdahale ederek vatandaşlara ve işyerlerine gerekli bilgilendirmede bulunuyor. Denetim ve bilgilendirme çalışmalarımız, 2011 yılında da artarak devam edecek" diye konuştu.