Erkekler aday olmayınca köyün ihtiyar heyeti kadınlardan oluştu
Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı Beydere köyünün 'ihtiyar heyeti' yenilenen seçimlerin ardından tamamen kadınlardan oluştu. Köydeki erkeklerin aday
Doğup büyüdükleri köylerine daha iyi hizmet etmek için muhtar azası olduklarını dile getiren kadınlar, özellikle kadın erkek eşitliğini gözler önüne sermek için çalışacaklarını ifade etti.
İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Beyedere köyünde 1 Ekim 2010 tarihinde 4 muhtar azasının istifa etmesi üzerine İlçe Seçim Kurulu, 2 Ocak 2011 tarihinde aza seçiminin yapılmasını kararlaştırdı. Belirlenen tarihte köy halkı yeniden sandık başına gitti. 52 seçmenin bulunduğu, ancak 25 kişinin oy kullandığı seçimde, aday olan Besime Özdemir (65), Kezban Çifçi (20), Hüsniye Aktaş (57) ve Güllü Ekici (30) isimli kadınlar, muhtar azası olarak seçildi.
Azalardan Besime Özdemir, yaptığı açıklamada, ilk olarak yapılacak seçimlerde aday olma fikrini oğluyla paylaştığını söyledi. Ailesinden büyük çoğunluğunun yurt dışında yaşadığını kaydeden Özdemir, oğlunun kendisine, Anne, o senin görevindir." dediğini anlattı.
Akrabalarından da çok fazla destek gördüğünü aktaran Besime Özdemir, köylerini çok fazla sevdiğini dile getirdi. Özdemir, aza olma düşüncesini şu sözlerle anlattı: ''Burası bizim köyümüz. Köyümüzü çok seviyoruz. 40 senedir içinde geziyoruz. Halil bizim muhtarımızdır ve kaç senedir muhtarlık yapıyor. Bu sene azalar istifa eti ve kimse arkasında durmadı. milletvekili olmasa devlet nasıl idare edilecek. Devlet yalnız kalır mı? Kimse muhtarımıza yardımcı olmadı. Muhtarımızın yanında ben de aza adaylığımı koydum. İnşallah köyümüz ve herkes için hayırlısı olur."
Diğer aza Hüsniye Aktaş ise, yapılan seçimlerde kimsenin aday olmadığını söyledi. Herkesin bu duruma seyirci kaldığını aktaran Özdemir, köy halkının büyük bir kısmının oy kullanmaya gelmediğini dile getirdi. Yaşanan bu durum nedeniyle aday olduğunu ifade eden Aktaş, adaylık sonrası köydeki tüm kadınların kendisine destek olduğunu dile getirdi.
Aktaş, ''Kardeşlerim ve akrabalarım da arkamda durdular. 'Sana destek veriyoruz ve destekliyoruz' dediler. Yapılan seçim bütün köy halkı için hayırlı uğurlu olsun. Köyümüze mecburen muhtar da, aza da icap ediyor. Bizim olayda böyle icap etti. En hayırlısı da böyle olacak belki. Biz de bu görevi gururla yapmak istiyoruz, zorla olan bir şey değil. Köyümüz için elimizden ne gelirse onu yapacağız.''
Azalardan Muhtar Halil Çiftçi'nin henüz 20 yaşındaki kızı Kezban Çiftçi ise seçimlerde kendinin de girmek istediğini, kadınlara öncelik tanınması gerektiğini söyledi. Doğu'da kadınların biraz geride bırakıldığını savunan Çiftçi, bu durumu kırmak istediğini söyledi. Ailesinin kendine destek verdiğini de söyleyen Çiftçi, ''Zaten bütün bayanlar, ailem, arkadaşlar arkamızda. Annem başta olmak üzere tüm ailem, amcalarım, akrabalarım, benim bu seçime girmemi istediler ve desteklediler.'' dedi.
1999'dan beri köyde muhtar Olan Halil Çiftçi, istifalardan sonra erkelere başvurduklarını, ama kimsenin aday olamadığını kaydetti. Daha sonra kadınların kendilerine destek olduğunu belirten Çiftçi, daha sonra bayanların aday olduğunu ve seçimlere köy halkının yüzde 75'inin oy kullandığını anlattı.