Gündoğdu: 2011'de memurun yüzü gülecek
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2011 yılının memur yılı olacağını söyledi.
Eğitim Bir-Sen Adan
Eğitim Bir-Sen Adana Şubesi'nin davetlisi olarak Adana'ya gelen Gündoğdu, 2010 yılındaki görüşmelerde memurların masadan kazançlı kalktığını söyledi.
Gündoğdu, "Memurlar 2011 yılının Ocak ayında maaşlarını zamlı alacak. 4+4 yüzdelik zam oranı, bütün memurlara ve emeklilere verilirken, maaşı düşük olan 1 milyon 800 bin memura 80 TL ek ödeme yapılacak. Eşi çalışmayan 670 bin memura 89 TL eş yardımı yansıyacak. Sözleşmeli memura da yeni haklar getirildi. İlk kez yaklaşık 200 bin sözleşmeli memur 110 TL eş yardımı alacak ve çocuk yardımından da yararlanacak. 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere de memurlar 3 ayda bir 45 TL toplu görüşme primini hesabında görecek." ifadesini kullandı.
2010 yılını sendikacılık adına büyük bir kazançla tamamladıklarını kaydeden Gündoğdu, " 2011 yılına beklentilerimiz artırarak giriş yaptık. 2010 yılında 9 yıllık 4688 sayılı yasaya bağlı toplu görüşme sürecinin en güzel finalini yaptık. Memurlarımız yapılacak yeni zamlar 2011 maaşlara yansıyacak. Hemen ikinci mevzuat uyum yasalarımızı çıkaracağız. Toplu Sözleşme Kanunu'nda yapılacak en önemli değişiklik, kamu görevlilerinin Hakem Kurulu'ndan bağımsız olması ve toplam 11 kişiden oluşması yönünde bir heyet ısrarımız var. Bunu da gerçekleştirebilirsek milletimize olan borcumuzu ödemiş olacağız." dedi.
Sendikaların kurulduğu günden beri toplu sözleşme ve grev hakkı istediğini hatırlatan Gündoğdu, "Toplu sözleşme hakkımızı 2010 yılında yapılan referandum paketine dahil edilmesini sağladık. Bu olay sendika tarihindeki yerini alacak. Bunun yanında grev hakkının olmamasını büyük bir eksiklik görüyoruz ama toplu sözleşme hakkını iş güvencemize dokundurtmadan almış olmanın da hazzını yaşıyoruz." dedi.
DAHA ÖNEMLİSİ YENİ BİR ANAYASA
Türkiye'de eni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu kaydeden Gündoğdu, "2010 yılında, 60 yıldır darbecilerin hakim olduğu, bütün özgürlüklerle ilgili anayasal ve yasal mevzuata darbe geleneğinin yön verdiği darbeci devletten, demokratik devlete geçişin yeniden miladı olan referandum süreci yaşandı. 12 Eylül öncesini, darbecilerin kirlettiği gün olarak tanımlayan Memur- Sen millet iradesiyle bu günün temizleneceğini vaat ederek yüzde 58 evet çıkması için gece gündük çalıştık." dedi. Tüm siyasi partilerin gündeminin yeni bir Anayasa olması gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, "Milletimiz yeni anayasada hangi özgürlükleri kim daha fazla vaat ediyor seçimlerde ona bakmalı." diye konuştu.
MİLLETİN DEĞERLERİYLE KAVGALI MADDELER KALDIRILMALI
Referanduma paralel iç tüzük, iç hizmet kanunu gibi, geçici milletin değerleriyle kavgalı maddelerin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Ahmet Gündoğdu, "Emasya protokolünden Şubat'ta kurtulmuştuk. Önceki gün Başbakanlık Takip Kurulu'ndan kurtulduk. TSK iç hizmet kanununu 35'ince maddesi hala 'Cumhuriyeti koruma ve kollama görevi'ni askere vermeye devam ediyor. Bundan da kurtulmamız lazım. Meclisin iç tüzüğü bayanlar 'tayyör' giyecek diyerek, başörtülülere haddini bildirmeye hazır vaziyette ilkel şekilde duruyor, bundan kurtulmak lazım. Askeri ve sivil yargı çift başlı şekilde duruyor. Halen Balyoz plancılarının ekmeğine yağ sürmeye, Ergenekon terör örgütü kapsamındaki yargılama sürecini etkilemeye ve derin devletin ümidini artırmaya devam ediyor. Yargıdaki çift başlıktan da kurtulmak lazım. MGK, YÖK bunlar yeniden yapılandırılmalı. MGK'nın siyasetçileri terbiye etme kurulu olmaktan çıkarılması lazım." şeklinde konuştu.