Kayıp taş baskı halk resimleri, kültür dünyasını aydınlatmaya başladı

Türk resminin önemli isimlerinden ressam-yazar Malik Aksel‘in koleksiyonunda yer alan taş baskısı halk resimleri, Bursa Kent Müzesi‘nde beğeniye sunuldu. Yıllar sonra bir evde paket içerisinde bakımsız halde bulunan tarihi resimler, Türk resim sanatı hakk



"BURSA KENT MÜZESİ HAZİNE BULDU"
Aksel’in 1987 yılında vefat ettikten sonra hakkında çok yazı yazılmadığı için yeni kuşaklar tarafından unutulduğuna dikkat çeken Ayvazoğlu, resimleri bulma serüvenini şöyle anlattı: “Oğlu Murat Bey’le tanıştıktan sonra biz bu kitapları yayına hazırladık. Ancak ben Malik Aksel’in kitabında kullandığı resimlerin de peşine düştüm ama bulamadık resimleri. Sonra bir gün, Murat Bey’in evinde bir çekyatın arkasında büyük bir paketin içinden çıktı bu resimler. Görür görmez dehşete düştüm bu kadar değerli şeyler. Bunların başka nüshasını da bulmak çok zor. Olsa olsa bazı özel koleksiyonlarda vardır. Bunları bir arada bulmak imkansızdır. Yani Bursa Kent müzesi bir hazineye kondu.”
Resimlerin bulunup kültür hayatına kazandırılmasında çok büyük emekler veren Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Basri Öcalan ise Murat Aksel’in 2008 yılında 15 bin ciltlik kütüphanesini bağışladığını hatırlattı. Resimlerin altında yer alan Osmanlıca ve Arapça yazıları tercüme ederek serginin kataloğunu hazırlayan Hasan Basri Öcalan, “Halk resimleri dediğimiz, eskiden kahvelerde, evlerde asılan bu resimlerin böyle bir arada olduğunu bilmiyorduk. Bunları bir sergide bir arada bulunması gerçekten büyük bir şanstır. Bu sergiyi çeşitli belediyeler kendi şehirlerinde açmak için isteklerde bulunuyorlar.” dedi.
Bursa Kent Müzesi‘ndeki sergi, 10 Nisan‘a kadar açık kalacak.