“İnşaat sektörünün daha da büyümesi, mobilya sektörünün de gelişimin hızlandırdı”

Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Yıldız, inşaat sektörünün daha da büyümesinin mobilya sektörünün de gelişimin hızlandırdığını ifade etti.



Son yıllarda Türkiye’de artış gösteren inşaat yatırımları pek çok sektörü olduğu gibi mobilyacıların ve orman ürünü üreticilerinin de yüzünü güldürüyor. Türkiye’nin önde gelen orman ürünü üreticilerinden Yıldız Entegre, büyümeden payını alan şirketlerden biri. Şirket Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Yıldız, "İnşaat sektörünün daha çok büyümesi mobilya sektöründeki gelişimi hızlandırdı. Türkiye büyüdükçe bizde büyüyoruz" dedi. Yıldız, 2009 krizinde sektörün büyük firmaları bile zorluk çekerken 53 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını söyledi.

Aile şirketi olarak tam 121 yıldır faaliyet gösteren Yıldız Entegre bugün Fehmi Yıldız ve 4. kuşak olan oğulları Hasan ve Hakki Yıldız ile başarılı çalışmalarını sürdürüyor. Köln Möblemesse Uluslararası Mobilya Fuarı’na 250 firmayla çıkarma yapan Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yıldız, 2010 değerlendirmesi ve gelecek yatırımlarını anlattı. Yıldız Sanayi üretim tesislerinde 2010 yılında 978 milyon 22 bin TL, ticari ürünlerde de 301 milyon 841 bin TL’lik ciro elde ettiklerini dile getirdi. Toplam cirolarının 1 milyar 280 milyon TL’ye ulaştığını söyleyen Yıldız, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği siyasi ve ekonomik istikrarın sektördeki büyümeyi de beraberinde getirdiğini ifade etti. Bir firmanın ne kadar büyüme ve üretim kapasitesine sahip olursa olsun satış yapamadığı sürece kar elde edemeyeceğinin altını çizen Yıldız, inşaat sektöründeki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Firma olarak Türkiye’de olmazsa olmazları arasında yer almak gibi bir iddiaları olmadığını belirten Hasan Yıldız, ürünleriyle sektörün aranan markası olduklarını anlattı. Bolu Mudurnu’da faaliyet gösteren Masstaş fabrikasının tamamını 3 Ocak 2011’de satın alan Yıldız Entegre, sunta üretimindeki pazar payı eksikliğini arttırdı. Yıldız, 2012 yılı içinde ihracatını arttırmak amacıyla 170 milyon Euro’luk iki yatırım müjdesi veriyor. Mersin Tarsus’ta 90 milyon Euro’ya mal olan üretim tesisi ile Manisa Akhisar’da sunta üretim tesisi, 3 adet dekor kâğıdı kaplama tesisi, 1 adet boyalı arkalık ve boyalı levha üretim tesisi kurulacak. Yıldız, yeni kurulacak tesislerde yaklaşık 450-500 kişiye daha is imkânı sağlanacağını dile getiriyor. Yıldız Entegre yeni yatırımlarla kapasitesini günlük 4 bin metreküpten 7 bin 500 metreküpe çıkarmayı hedefliyor.

Halen aralarında Danimarka, Iran, Kosova, Yunanistan, Sudan, Cezayir, Mısır, İtalya, İspanya, Nijerya, İsviçre ve Fransa’nın da bulunduğu 43 ülkeye ihracat yapan Yıldız Entegre’nin kısa dönem planlarının içinde Ukrayna ve Rusya’ya yatırım yapmak var. Hasan Yıldız son olarak ormanların kesilmesiyle ilgili tartışmalara da değinerek firma olarak ormanlara zarar vermediklerini ifade ediyor. Yıldız, ağaç ihtiyaçlarının yüzde 70’ini ithal olarak karşıladıklarını belirtiyor.

1890 yılında Hasan Yıldız’ın Trabzon’da kereste ticaretiyle temellerini attığı Yıldız Entegre bugün Türkiye’nin önde gelen orman ürünü üreticilerinden biri. Özellikle mobilyanın ana ham maddesi MDF’de günlük 3 bin 500 metrekare üretimle lider.