CHP, Torba Yasası’na usulden karşı

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, haftalarca Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşülen Torba Yasa Tasarısı‘nı eleştirdi. Tasarının geçmesi gereken bazı süreçlerden geçmediğini iddia eden Özyürek, son şekli verilen taslağın TBMM Genel Kurul’un da günd

CHP, Torba Yasası’na usulden karşı


TBMM’de CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk ile basın toplantısı düzenleyen Özyürek, TBMM gündeminde olan Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda kabul edilen Torba Yasa Tasarısı’nı değerlendirdi. CHP‘li Özyürek, tasarının aceleye getirildiğini ileri sürdü. Torba yasanın öncelikle hazırlama usul ve esasları hakkında yönetmeliğe aykırı olduğunu iddia eden Özyürek, şu görüşleri savundu: “AKP anayasa, yasa, hukuk tanımadığı için Meclis‘teki çoğunluğuna dayanarak keyfi şekilde tasarıları geçiriyor. Ayrıca TBMM Genel Kurulu‘nda torba yasa tasarılarını temel yasa olarak görüştürüyor. Son torba tasarı, Başbakan‘ın Temmuz 2010‘da esnafın, tüccarın, çiftçinin vergi ve sosyal güvenlik borçlarını yeniden yapılandırılacağı açıklaması ile gündeme girdi. Tasarı gecikerek Aralık‘ta Meclis‘e geldi. Ancak Başbakan‘ın bahsettiği yeniden yapılandırma 21 maddeden ibaretken, tasarı 234 maddeyi geçiyordu. CHP‘li üyeler olarak 21 maddeyi ayırın, hemen Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda ve Genel Kurul‘da görüşelim önerisi yaptık. Çünkü Temmuz 2010‘dan beri bu yeniden yapılandırmayı, yani affı bekleyen mükelleflerin borçlarına icra takibi uygulanıyor. Matrah artırımı ile vergi incelemesi dışında kalacak mükelleflerin hesapları incelenerek matrah farkı ve ceza salınıyor. 234 maddeye ulaşan tasarı gece yarılarına kadar komisyonda sonuçlandırmak istendi. Komisyonun CHP‘li üyeleri olarak kabul edemeyeceğimiz maddeleri eleştirerek, önergeler vererek düzelttirmeye çalıştık. Devlet memurluğu kariyer olmaktan çıkıyor. Bir tarikat şeyhi Diyanet İşleri Başkanı, bir müflis müteahhit Karayolları Genel Müdürü olabilir. İnternetten alkollü içki siparişi yasaklanıyor. İnternetten ekmek, peynir sipariş eden bir tüketici, bir şişe şarap veya bira ısmarlayamayacak.”

CHP’li Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın TÜSİAD Genel Kurulu‘nda alkole ilişkin yaptığı açıklama konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: "Başbakan, ‘Anayasa‘nın 58. maddesi de bize böyle bir görev vermiştir‘ dedi. Anayasa‘nın 58. maddesi diyor ki; gençleri alkol düşkünlüğünden korumak. Yani alkol bağımlılığından korumak esastır, yoksa bir şişe bira içti diye, bir bardak şarap içti diye çocukları o alkolden korumak değil.”