Erdoğan: Türkiye Lübnan‘ın Huzuruna Önem Veriyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan‘da yaşanan hükümet krizine ilişkin olarak, ‘‘Türkiye olarak, kardeş Lübnan halkının huzur ve refahına şüphesiz ki büyük önem vermekte, bölgede herhangi bir sıkıntının yaşanmasını da arzu etmemekteyiz‘‘ dedi. 

Başbakan Erdoğan, Lübnan‘daki kriz ile ilgili Üçlü Zirve Toplantısı için Suriye‘ye hareketinden önce, Atatürk Havalimanı‘nda basın toplantısı düzenledi.  

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad‘ın davetlisi olarak Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Şam‘a gideceğini belirterek, ziyaretinin asıl amacının Lübnan‘ın yaşamakta olduğu sıkıntılar ve son olarak 11 bakanın istifasıyla ortaya çıkan hükümet bunalımının kısa sürede aşılabilmesi için yapılabilecekleri görüşmek olduğunu söyledi.

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani‘nin de Suriye‘ye eş zamanlı olarak bir ziyaret gerçekleştirmesiyle üçlü istişarede bulunacaklarını kaydeden Erdoğan, şöyle dedi:

‘‘Türkiye olarak, kardeş Lübnan halkının huzur ve refahına şüphesiz ki büyük önem vermekte, bölgede herhangi bir sıkıntınını yaşanmasını da arzu etmemekteyiz. Bölgemizde barış ve huzurun egemen olması gayreti içerisindeyiz. Tabi bunun da temel şartı siyasi istikrarın bölgede hakim olmasıdır. 

Diğer taraftan Orta Doğu‘da halihazırda birden fazla ihtilaf ve istikrarsızlık mevcut durumda. Üstelik tüm bu sorunlar incelendiğinde birbirleriyle irtibatlı olduğunu görüyoruz. Böyle bir ortamda Lübnan‘ın yeni bir belirsizlik ortamına girmesini de şüphesiz ki bölgemiz kaldırmaz.‘‘

Lübnan‘ın karşı karşıya kaldığı sıkıntıların aşılması için Türkiye‘nin aktif gayretleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, BM İstikrar Gücü yönetiminde Türkiye‘nin askeri gücünün uzun süredir burada görev yaptığını, ayrıca Lübnan‘ın sıkıntılı bölgelerinde eğitimden, sağlığa ve altyapıya kadar birçok destekte bulunduklarını ve bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

Erdoğan, geçen yıl Lübnan‘a gerçekleştirdiği ziyarette tüm bu yatırımların resmi açılışının yapıldığını ve bölgede birlik mesajı vermek için temsilcilerle görüştüklerini hatırlatarak, ‘‘Bu gayretlerimize rağmen hükümet bunalımının ortaya çıkmış olmasından doğrusu ciddi üzüntü duyuyoruz‘‘ dedi.

Gerçekleşecek ziyarette bu bunalımın aşılabilmesi için Türkiye‘ye düşen görevin neler olabileceğini, bölge ülkelerinin Lübnan‘ın istikrarı için neler yapması gerektiği konusunu ele alacaklarını ve buna göre adımlar atmak istediklerini kaydeden Erdoğan, uluslararası toplumun da bu süreç için ortak bir çabayı ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.

Erdoğan, Suriye‘ye gerçekleştireceği ziyaretin, bölgenin barış ve huzuruna katkıda bulunmasını temenni etti. 

-ERDOĞAN, SORULARI DA YANITLADI-

Erdoğan, Şam ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi‘nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, ‘‘Dün Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat‘ın açıklaması oldu ve sizden özür diledi. Ogün statta olanlarla ilgili olarak ‘teker teker tespit edilecek ve bir daha stada alınmayacak o insanlar‘ dedi. Bu konuda görüşünüz nedir?‘‘ şeklindeki sorusuna Başbakan Erdoğan şu yanıtı verdi:

‘‘Türk Telekom Arena Stadı ile alakalı olarak bazı şeyler herhalde anlaşılmamakta direniliyor. Bu stadın yapılmasıyla ilgili süreç, merhum Özhan Canaydın‘ın bana bir ziyaretindeki talebiyle başlayan bir süreçtir. Bu adımı atarken Galatasaray, kendi imkanlarıyla böyle bir şeyi yapacak durumda değildi. Zaten böyle bir durum olsa Ali Sami Yen‘in bakımı ve onarımıyla ilgili sıkıntılar yaşanıyordu. Oradan şehircilik açısından da çıkarılması uygun görülmüştü.

Bizler de Türkiye‘nin uluslararası özellikle o noktasında bizleri en ileri derecede temsil etmiş kulübümüz olan Galatasarayımıza yakışır bir stadı yapalım istedik. Bunun için de yer arayışında önümüze Seyranteye çıktı. Bu vesileyle dünyada da olduğu gibi statların dolup boşalması noktasında ulaşım önemli bir sorun. Bu konuda sosyal düzenlemelere yönelik adımları attık.‘‘

-‘‘AÇILIŞ HEYECANINI YAŞAMAK İSTEDİK‘‘-

Kaynak: AA