Belçika‘daki siyasi kilitlenmeye ‘üçlü‘ anahtar

Belçika‘da yeni bir hükümet hâlâ ufukta görünmüyor. Kral II. Albert‘e istifasını sunan ve geçtiğimiz günlerde annesinin vefatı ile sarsılan arabulucu Senatör Johan Vande Lanotte, göreve devam etme kararı aldı. Ancak bu defa siyasi kilitlenmeyi tek başına



Yeni Flaman İttifakı (N-VA) Partisi lideri Bart De Wever ve Sosyalist Parti (PS) lideri Elio Di Rupo‘nun da sürece dahil olmasını kabul eden Kral, ‘üçlü‘den politik çıkmazı delip geçmek için, “her tür faydalı inisiyatifi almalarını” istedi. Böylece ülkenin iki en büyük partisi sorumluluk üstlenmek zorunda bırakılarak, siyasi kilitlenmeye bir nevi üçlü yönetimle yeni bir anahtar üretilmiş oldu.

Bugün bir araya gelerek çalışma yöntemini ele alan üçlünün, önümüzdeki haftalarda müzakereci yedi parti ile çeşitli temaslarda bulunması bekleniyor. Daha önceden masada bulunan devlet reformu tekliflerinin muhtemelen çapı küçültülerek derinleştirileceği konuşuluyor. Bu formül kamuoyunda ‘son seçenek ve çözüm‘ olarak değerlendiriliyor.

Diğer yandan üçlü yönetim görevlendirilmesi ülke piyasalarını rahatlatırken bir gerçek ise gündemde kalmaya devam ediyor. Seçimlerin üzerinden 215 günü aşkın bir süre geçmesine rağmen, ülke ‘devlet reformu‘ hususunda kilitlenmiş durumda. Bu durum hem ülke içinde hem de yurtdışında tepki seslerinin yükselmesine neden olmuştu. Son günlerde artan bu seslere bir de uluslararası mali piyasalardan uyarıcı sinyaller geliyor. Çünkü geçtiğimiz günlerde arabulucu senatör Johan Vande Lanotte‘nün teklifi de yedi müzakereci iki partiden ‘hayır‘ niteliğinde cevap alınca, ülke tekrar kilitlenme noktasına gelmişti. Özellikle ‘uzlaştırıcı‘ özelliğiyle tanınan Vande Lanotte‘nün dahi ülkenin farklı bölgelerindeki politikacılar arasındaki zıtlaşmayı çözememesi kötümser bir havanın esmesine yol açmıştı.

‘HÜKÜMETSİZ‘ BÜTÇE PLANLAMASI
Uluslararası piyasalarda ülkenin spekülatörlerin hedefi haline gelebileceği söylentileri çalkalanırken mali piyasaları rahatlatmak da Belçika geçici Başbakanı Yves Leterme‘ye kaldı. Çünkü ülkede yeni bir hükümetin kurulamayışı 2011 bütçesinin hazırlanmasını da zora sokacak gibiyken, Kral II. Albert duruma el atarak Başbakan Yves Leterme‘den hazırlık yapmasını istemişti. 2011 için yüzde 4‘lük bir bütçe açığının altına girmeyi hedeflediklerini ifade eden Leterme, mali piyasaları rahatlatmaya çalıştı. Bütçe planlaması normalde geçici bir hükümetin yetki alanlarına dâhil değil, ancak birkaç haftaya kadar bir hükümetin kurulamaması halinde Leterme‘nin bütçeyi oluşturması söz konusu.