Ak Partili Hasgür Torbalı'da Anayasayı Anlattı

12 Eylül'de yapılacak Referandumda 'Evet' kararının çıkacağını dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Hasgür; "Anayasa Değişiklik Paketi artık Türkiye'nin ortak değeridir" dedi.

Ak Partili Hasgür Torbalı'da Anayasayı Anlattı
İlçe ziyaretlerini sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Hasgür, referandum çalışmaları çerçevesinde Torbalı'da vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşların Anayasa Değişiklik Paketiyle ilgili sorularını yanıtlayan İbrahim Hasgür, konunun siyasi partilerle ilgisinin olmadığını Türkiye'nin Milli meselesi olduğunu belirterek; "CHP ve MHP kendileri Anayasa paketi'ne destek vermedi Ancak paket bu ülkedeki her kesimden sivil toplum kuruluşunun istekleri, görüşleri ve önerileri doğrultusunda hazırlandı. Anayasa Değişiklik Paketi artık Türkiye'nin ortak değeridir" dedi.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI ARTACAK
Anayasa Paketi'ndeki yargı konusuna da değinen İbrahim Hasgür, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesiyle Yargı Bağımsızlığına zarar verilmesinin söz konusu olmadığını aksine HSYK'nın çok daha geniş bir temsil kabiliyetine sahip olan ve yargı camiasının tümünü sürece dahil eden bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi. Kurul yapısına öteden beri itirazlar yapıldığını ve bu itirazların incelenmesinde fayda olduğunun altını çizen İbrahim Hasgür; "Kurulun sekretaryasının, bütçesinin ve binasının bulunmaması, kurul kararlarına karşı yargı yolunun açık olmaması ve iç itirazların göstermelik olması eleştirilmekteydi. Ayrıca Kurula bağlı Teftiş Kurulunun olmaması, Adalet Bakanı ve Adalet Müsteşarının katılmaması durumunda toplantı yapılamaması, kurulun dar tabanlı olması, adli ve idari yargı hakim ve savcılarının kurul temsil edilmemesi de eleştirilen konuların başında gelmekteydi. Yeni getirilen düzenlemeyle tüm bu eleştiriler karşılanmıştır" dedi.
"SİYASİ DEĞİL, MİLLİ MESELEDİR"
Anayasa Değişiklik Paketi'nin henüz taslak aşamasındayken çok geniş kitlelere ulaştırılarak görüş alındığını hatırlatan İzmir Milletvekili Hasgür şunları söyledi: "Çalışmalara öncelikle Anayasa hukukçularına ve akademisyenlerine taslak hazırlatarak başladık. Ortaya konulan taslağı Türkiye'deki bütün partilere, barolara, sivil toplum kuruluşlarını dosya halinde sunduk. Mecliste grubu bulunan partileri de çalışmaya katkı koymaya davet ettik. Ortada bulunan taslağı hep birlikte geliştirelim belirginleştirelim istedik. Ancak ne CHP'den ne de MHP'den yanıt alamadık. Dostça uzattığımız ele düşmanca yumruk sıkarak karşılık verdiler. Biz de mecliste taslak üzerinde çalıştık ve 8 maddelik bir paket oluşturduk. Daha sonra bu pakete barolardan, sivil toplum kuruluşlarından gelen istek, öneri ve katkıları ekledik. 8 madde olarak yaptığımız çalışma Türkiye'deki tüm kesimlerin katkısıyla 26 maddeye çıktı. Bu noktadan itibaren Anayasa Değişiklik Paketi artık Türkiye'nin ortak değeri, görüşü haline geldi. Şimdi CHP ve MHP propagandalarında 'Maddelere karşı değiliz ama AK Parti yaptığı için istemiyoruz' diyorlar. Eğer süreci takip etselerdi bu paketin AK Parti meselesi değil, Türkiye'nin her kesiminden insanın emek verdiği Milli mesele olduğunu görürlerdi."
"YURT DIŞI YASAĞI DEĞİŞECEK"
Yurtdışına çıkış yasağıyla ilgili yapılan düzenlemeyle, seyahat özgürlüğünün kapsamının genişletildiğini ifade eden İbrahim Hasgür, iş adamlarının vergi borcu yüzünden yurt dışına çıkamaması durumunun ortadan kalkacağını söyledi. Yurtdışına çıkış hakkının, ceza kovuşturması veya soruşturmasına muhatap olan kişilerle ilgili olarak ve ancak hakim kararı ile sınırlandırılabileceğini belirten İzmir Milletvekili Hasgür, mevcut durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu söyledi.