Ülkücü İrfan Yaman: Mamak'ta işkence gören bir ülkücü 'hayır' diyemez

12 Eylül 1980 askeri darbe mağduru ülkücü İrfan Yaman, Ankara Mamak zindanlarında işkence görmüş bir ülkücünün referandumda 'hayır' diyemeyeceğini söy

12 Eylül 1980 askeri darbe mağduru ülkücü İrfan Yaman, Ankara Mamak zindanlarında işkence görmüş bir ülkücünün referandumda 'hayır' diyemeyeceğini söyledi.

Referandumda Evet Platformu adına açıklama yapan İrfan Yaman, askeri darbe sonrası tutuklanarak 6 yıl süresince Mamak'ta işkence gördüğünü ve 5 gün sonra yapılacak halk oylamasında bütün benliğiyle 'evet' diyeceğini kaydetti. Askeri darbe öncesi Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Almanca Bölümü'nde okurken ülkü ocaklarının her kademesinde görev aldığını belirten Yaman, MHP'nin halk oylamasında hayır demesini anlamakta zorluk çektiğini ifade etti. MHP'nin hayır cephesinde yer alarak çok büyük hata yaptığının altını çizen Yaman, bunun faturasını 2011 genel seçimlerinde tıpkı 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasına katılmayarak Meclis dışında kalan eski DP lideri Mehmet Ağar ile Anavatan lideri Erkan Mumcu gibi olacağını söyledi.

Yaman, ülkücülüğün ve milliyetçiliğin hiçbir partinin tek elinde olmadığını kaydetti. Yaman, "12 Eylül askeri darbesinde işkence görmüş bir ülkücünün referandumda 'hayır' demesi kendini inkar etmek demektir. Askeri darbe sonrası 6 yıl cezaevinde suçsuz yere yattım. MHP lideri Bahçeli, 12 Eylül referandumda 'hayır' diyerek büyük yanlış yaptı. Aslında bu Bahçeli'nin ikinci yanlışı. Bahçeli, esas yanlışı 1999 seçimlerinde halk sandıkta kendisine ikinci parti olarak başbakanlık yetkisi vermesine rağmen hükümet kurma öncesi 'Refah Partisi(RP) ve Doğru Yol Partisi(DYP)'yle görüşmem' diyerek yaptı. Bahçeli, sağ partilerle koalisyon kurarak başbakan olma yerine DSP'nin payandası olmayı tercih etti." diye konuştu.

Yaman, Bahçeli'nin, 12 Eylül anayasa değişikliği paketine destek veren eski ülkücüler için 'evet bülbülleri' demesine tepki gösterdi. Yaman, 12 Eylül'de işkence görmeyenlerin, Mamak zindanlarında işkence görenlerin ruh ve düşünce dünyalarını anlamasının imkansız olduğunu kaydetti. Yaman, "Biz çile çekmiş ülkücüler demokrasi sevdalısı Bozkurt ülkücüsüyüz. Mamak zindanlarında 6 yıl süresince işkence gördüğüm ve 'celladıma aşık' olmadığım için referandumda evet diyeceğim. Hem de alnım ak başım dik, gögsümü gere gere evet diyeceğim. Güzel ülkem Türkiye'm de bir daha Adnan Menderes'lerin idam edilmemesi, Eşref Bitlis'lerin ve Gün Sazak'ların suikasta kurban gitmemesi için evet diyeceğim." diye konuştu.

Yaman, askeri darbede Mamak'ta merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu; Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, idam edilmeden önce ailesine yazdığı mektubunu okurken gözyaşlarını tutamadığı ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu ile aynı koğuşta kalmıştı.