Sivil toplum örgütleri, Avcılar Belediye Başkanı'nı istifaya çağırdı

Avcılar Belediyesi Başkanı Mustafa Değirmenci'nin talimatıyla astırıldığı açıklanan, başörtülülere rahibe benzetmesinin yapıldığı afişlere tepkiler de

Avcılar Belediyesi Başkanı Mustafa Değirmenci'nin talimatıyla astırıldığı açıklanan, başörtülülere rahibe benzetmesinin yapıldığı afişlere tepkiler devam ediyor. Avcılar Belediyesi binası önünde bir araya gelen başörtülü kadınlar, Değirmenciyi istifaya çağırdı.

Kamuoyunun büyük tepkisini çeken 'rahibe benzetmesi' nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi ve olayın sorumlularına yönelik tepkiler devam ediyor. Avcılar Belediye Başkanlığı binası önünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Belediye Başkanı Değirmenci'yi kınayıp, istifaya çağırdı. Örgütler adına konuşma yapan İnsani Değerler Platformu (İDEP) Başkanı Nigar Başar, Mustafa Değirmencinin Müslüman kadınlara açıkça hakaret ettiğini söyledi. Rahibe benzetmesi konusunun sadece Müslümanları değil Hıristiyanlık dinine mensup Türk vatandaşları da rahatsız ettiğini dile getiren Başar, "Rahibe benzetmesi ifadesinin benzetme konusu olan rahibeliği de açıkça küçümseyerek tahkir etmektedir. Halbuki onlar da dini inançları gereği öyle örtünmektedirler. Bu ifadelerin sahibi olduğu ortaya çıkan Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ve CHP kadrosunun inançlara ve özgürlüklere nasıl yaklaştıkları çok açık ortadadır." dedi.

Örtünmenin tüm dinlerde var olduğunu ve kadim değerlerden biri olduğunu belirten Başar, örtünmenin en insanın en doğal haklarından biri olduğunu belirtti.

Kadınların bu çoğrafyada yüzyıllardır örtündüğünü dile getiren Başar sözlerine şöyle devam etti: "Kadınlar Allah'ın emri olduğuna inandıkları örtülerinin sahibi olmuşlardır. Bugün de aynı hür iradeyle örtümüze sahip çıkıyoruz ve ona uzanan elleri ve dilleri telin ediyoruz. Mustafa Değirmenci bu son icraatı ile zihnen hem bugünden, hem inançlı insanları dünyasından, hem de düşünce derinliğinden ne kadar uzakta olduğunu ortaya koymuştur. Biz Avcılar bölgesinde yaşayan vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları olarak bu zihniyeti kınıyor, bu zihniyetin bizi yönetmeye layık olmadığını düşünüyoruz ve Mustafa Değirmenci'yi istifaya davet ediyoruz."

Başörtüsü gibi bir sorunun olmadığını, sorunun CHP olduğunu öne süren İnsan ve Medeniyetleri Hareketi Başkanı İkram Soltan ise çarşaf açılımı yapanların çarşafı yırtanlar olduğunu söyledi. Rahibelerin kendi iradesiyle kapandığını dile getiren Soltan, "Bizim eşlerimiz, hanımlarımız bin yıldır örtünüyorlar. Bu Allah'ın emridir. Bunu anlamak istemiyorsanız bu kafanızda bir sorun vardır demektir. Afişlerde sadece Müslüman kadınların rahibeye benzetilmesi geçmiyor. Hanımların eve kapatılmasından da bahsediyor. Müslüman kesim hanımlarını eve kapatmıyor. Kapatmak senin gibilere yakışır. Örtülü hanımlar burada. Acaba sen nerdesin. Eve kapanan belli oluyor." İfadelerini kullandı. Basın açıklamasından sonra Belediye Başkanı'nı istifaya çağıran kalabalık bazı CHP seçmenlerinden tepki aldı. Kısa süreli tartışmalar yaşandı. Bazı CHP'li vatandaşlar Belediye Başkanı'nın çıkıp basın açıklaması gerektiğini, suskun kalmaması gerektiğini belirtti.