Rusya parlamentosu yasama yılını tartışmalı açtı

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın ilk oturumunda yaz döneminde çıkan orman yangınları damgasını vurdu. Tartışmalı geçen oturumlarda, iktidar p

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın ilk oturumunda yaz döneminde çıkan orman yangınları damgasını vurdu. Tartışmalı geçen oturumlarda, iktidar partisi Birleşik Rusya SSCB'yi, Komünist Partisi Birleşik Rusya'nın yanlış politikalarını, Liberal Demokrat Parti ise itfaiyeyi suçladı.

Rusya parlamentosu milletvekilleri yaz tatilinin ardından yeni yasama döneminde ilk defa bir araya geldikleri oturum tartışmalı geçti. Orman yangınlarına ayrılan oturumda Birleşik Rusya SSCB'yi bataklıkları kurutması nedeniyle yangınların geniş alanları kapladığını ve Moskova'nın dumana boğulmasına neden olduğunu savundu.

Komünist Partisi lideri Gennadi Zyuganov ise konuşmasında yangınların Birleşik Rusya'nın yanlış politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca ormanların kesimlerine müsaade edilmesi dolayısıyla hükümeti eleştiren Zyuganov, "Moskova çevresindeki ormanlara hiç bir çar, hiç bir SSCB yöneticisi, hatta Moskova'ya kadar gelen faşistler bile el kaldırmazken, hükümet Moskova büyüklüğünde başkentin çevresinde orman kesti" eleştirisi getirdi.

Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski de sahneye çıkarak yangınların itfaiye çalışanlarının ve görev paylaşımının yanlış yapıldığını iddia etti. Jirinovski, "Yazın yangınların meydana geldiği ormanlar neden söndürülemedi, çünkü köy ve bölge itfaiyeleri yangını görünce, bizim işimiz değil, bu yangınları Federal güçler söndürmeli diyor. Federal güçler gelene kadar ise orman yanmış oldu.. Bence orman yangınları ile mücadele için, ülke büyüklüğünü dikkate alarak, özel bir birim kurulmalı" dedi.

GREÇKA TARTIŞMASI

Jirinovski ayrıca konuşmasında Rusya'da mevsim normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve kuraklıklar nedeni ile gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Son günlerde özellikle medya tarafından 'halkın temel gıdası' kara buğday olarak bilinen 'greçka' üzerine yapılan 'bitti-tükendi' spekülasyonlarını eleştiren Jirinovski, "Ülkemizin insanları sadece greçka mı yiyor? Çok mu greçka seviyoruz? Bu panik propagandası durdurulmalı. Ben hayatım boyunca hiç greçka yemedim. Böyle insanlar çok." şeklinde konuştu.