Darbe mağduru Halit Kurtay: 12 Eylül ile ilgili iğne başı kadar değişiklik bile olsa evet derim

12 Eylül Darbesi döneminde kaldığı Diyarbakır Cezaevi'nde günlerce işkence gördüğünü söyleyen Halit Kurtay, referandumda 'Evet' oyu kullanacağını beli

12 Eylül Darbesi döneminde kaldığı Diyarbakır Cezaevi'nde günlerce işkence gördüğünü söyleyen Halit Kurtay, referandumda 'Evet' oyu kullanacağını belirtti. '12 Eylül ile ilgili iğne başı kadar değişiklik bile olsa evet' diyeceğini açıklayan Kurtay, "Hayır diyenler, iktidar mücadelesi veriyor. Bu siyaset üstü, partiler üstü bir durum." dedi.

12 Eylül darbesinde Diyarbakır Cezaevi'nde hapis yatan ve günlerce işkence gören Halit Kurtay, referandumda oyunun 'Evet' olacağını söyledi. 12 Eylül ile ilgili yapılacak her türlü değişikliğe evet diyeceğini ifade eden Kurtay, "12 Eylül ile ilgili ne olursa olsun ben evet derim. İğne başı kadar bir değişiklik olsa ben evet derim. Biz yaşadık gördük. Bu ülkeye yakışmayan şeyler. Yetkililerin bu konuda gerekeni yapması gerekir. Demokratikleşme iddiası olan ülkede bu tür şeylerin çözülmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Referandumda 'Hayır' oyu kullanacakların her şeyin farkında olduğunu savunan Kurtay, "Anayasa değişikliğine karşı çıkanlar iktidar mücadelesi içinde. Bu siyaset üstü, partiler üstü bir durum. İktidar gelip geçer ama anayasa kalıcı. Bu herkesin mutluluğuna yol açacak bir durum." dedi.

İŞKENCE YAPTIRAN BİNBAŞININ ADI ŞEHİTLER ANITINDAN SİLİNSİN

Diyarbakır Cezaevi'nde 4.5 yıl hapis yatan berber Halit Kurtay, İstanbul'a geldikten sonra cezaevinde kendisine işkence yapılması emrini veren komutanın ismi ile bir kez daha karşılaşmış. Fatih'teki Şehitler Parkı'nın hemen yanında berber dükkanı işleten Kurtay, parkın içindeki şehitler anıtında Binbaşı Esat Oktay Yıldıran ismini görünce hiç unutamadığı cezaevi günlerine yeniden dönmüş. Anıtta bulunan 45 isim arasında 3. sırada bulunan Yıldıran'ın isminin orada olmasına bir anlam veremediğini aktaran Kurtay,"Bu kişi vatan için ne yapmış, işkenceden başka?" sorusunu yöneltti.

Diyarbakır Cezaevi'nde kaldığı sürede Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ın iç güvenlik amiri olduğunu bildiren Kurtay, "O ismi görünce psikolojik olarak rahatsız oluyorum. O ismi diğer şehit isimleri ile birlikte görmek rahatsız edici. O ismin silinmesini istiyorum. Vicdanım rahatsız oluyor. Öyle şehit olur mu? Vatana ne yapmış işkenceden başka?" dedi.

Cezaevinde gardiyanlara ve askerlere işkence yapma emrini Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ın verdiğini ileri süren Kurtay, "Askerler bize işkence yaptıktan sonra yanımıza gelir 'size ne oldu?' diye sorardı. Biz ranzadan ya da merdivenden düştük derdik. Böyle söylemezsek 'mahkeme kurulsun' denirdi. Bu işkencenin devam etmesi anlamına gelirdi. Yeni gelenler, gördükleri işkenceden sonra 'bizi askerler dövdü' derlerdi. O zaman Yıldıran'ın, mahkeme kurusun emri ile yeniden işkence başlardı. Biz onlara ne söyleyecekleri konusunda uyarana kadar bu böyle devam ederdi.

Şimdi o günleri unutmak istiyorum. Bu ülkeye öyle şeyler yakışmıyor. Ben ara sokaktan bir ses işitsem kalas sesi aklıma geliyor. 'Şak' sesi gelse işkence yapılan kasaları hatırlıyorum. Psikolojim bozuldu." dedi.

Şehitler Anıtı'nda yer alan Yıldıran'ın isminin kaldırılmasını isteyen esnaf ta "Halit Kurtay'ın anlattıklarından çok etkilendik. Size anlatmadığı ancak ağıza alınmayacak derecede ağır işkenceler yapılmış. Bunları yaptıran birinin isminin şehitler anıtında yeri olamaz. Diğer şehitlere saygımız sonsuz ama böyle şehit olmaz." diye konuştu.

Aksaray'daki Şehitler Parkı 1996'da Sadettin Tantan'ın Fatih Belediye Başkanlığı döneminde yapıldı. Fatih'te ikamet eden ve şehit olan 45 askerin adının yer aldığı anıt ve park, 2008'de AK Partili belediye tarafından yeniden düzenlendi. Anıtta Binbaşı Yıldıran'ın adı üçüncü sırada yer alıyor. İşkence sonucu bazı mahkûmların ölümüne neden olduğu öne sürülen Yıldıran, daha sonra binbaşı olarak İstanbul'a atandı. Yıldıran, 1988'de iki oğlu ve eşiyle Ümraniye'de bindiği halk otobüsünde PKK saldırısı sonucu şehit edilmişti.