Mhp'li Başkan Alıcık, Yabancı Ekiplere 5 Eylül'ü Anlattı

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, 8

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, 8. uluslararası kurtuluş ve halk oyunları festivali kutlamaları için Nazilli'ye gelen misafir folklor ekiplerine 5 Eylül 1922'de şehrin düşman işgalinden nasıl kurtulduğunu anlattı.
Misafirler ekipler arasında Gürcistan (Zugdid), Gürcistan (Chuquartma), Makedonya, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Edirne Belediyesi Bando ekibi ve Folklor Ekibi ile birlikte grup sorumluları ve 2 öğrenci bulunan ekibe Başkan Alıcık, Nazilli Belediyesi Meclis Salonunda Nazilli'nin Düşman İşgalinden nasıl kurtulduğunu anlattı.
Nazilli Belediye Başkanı yaptığı konuşmasında; "Kurtuluş mücadelesi; üzerine kin, entrika ve ateşle gelen dış düşmanlarla birlikte, içerideki hainlere ve gafillere karşı vatanını müdafaa eden büyük milletimizin tarihe mal olan muhteşem bir mücadelesidir. Kocatepe'de, Çiğiltepe'de, Tınaztepe'de, Belentepe'de yanan bağımsızlık meşalesi; Dumlupınar'da körüklenmiş ve Ege'ye kadar tüm yolu aydınlatmış, Türk'ün inancı, kararlılığı ve azmi karşısında çelik ve demir çaresiz kalmıştır. Tarihi boyunca esareti kabul etmeyen ve etmeyecek olan Yüce Türk Milleti Atasına inanmış ve Büyük Komutanın düsturu olan 'Söz konusu Vatan ise, gerisi teferruattır' inancıyla kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. Şehit olma pahasına esaret prangalarını parçalayarak, gelecek nesillerin hür ve bağımsız yaşamasını sağlayan ecdadımızın fedakârlıkları, hiçbir dünyevi nimetle kıyaslanmayacak kadar önemli ve değerlidir. Bu kapsamda, dünden aldığımız ilhamla, gelecekte daha huzurlu ve güçlü olacağımıza yönelik inancımızı hiçbir zaman kaybetmemiz gerekmektedir. 1919 Yılı 28 Mayıs'ında düşman Nazilli'ye girmiştir. O tarihteki Jandarma Komutanı Nuri Bey ve Albay Nuri Vural ile birlikte Milli Cepheyi kurdular. Efe ve Zeybekleri dağdan indirerek, vatan savunmasında görev almışlardır. Yörük Ali Efe düşmanı Malgaç köprüsünde alt etmiştir. Fakat 24 Haziran'da düşman Nazilli'yi tekrar istila etti. Halk bunun üzerine şehri terk etti. 27 Ay düşman elinde kalan Nazilli halkından eli silah tutanlar Milli Kuvvetlere katıldı. Nihayet 5 Eylül 1922'de şehri düşman işgalinden kurtuldu. Cumhuriyet devrinde daha çok genişleyen Nazilli'nin nüfusu, sanayi ve ticari gelişmelerde gösterdiği hız karşısında Sümerbank'ın açılışında Mustafa Kemal Atatürk, "Nazilli ileride Vilayet olacaktır" demek suretiyle Nazilli'nin gerçek değerini tayin etmiştir. Nazillimiz 1831 yılında ilçe olmuştur" dedi.
Başkan Alıcık ekiplere tekrar kutlamalara geldikleri için teşekkür ederek; "Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, tek hedefte birleşerek, Ulusal onurumuzu koruma sevincimizi yaşadığımız, 5 Eylül Nazilli'mizin düşman işgalinden kurtuluş gününü kutluyoruz. Bu kutlamalara gelerek bizleri onurlandıran siz ekiplerimize de çok teşekkür ediyorum" dedi.
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın Türkçe olarak yaptığı konuşmayı, Nazilli Belediyesi Kültür ve Sanat Sorumlusu Halk Oyunları Çalıştırıcısı Necdet Pekel İngilizce olarak ekiplere konuşmayı aktardı.