Albay Ali Öz, Dink cinayetiyle ilgili şimdi de ağır cezada yargılanıyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle 7 askerle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan dö

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle 7 askerle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında aynı suçtan ikinci bir dava daha açıldı. Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak'' suçundan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamaları devam ederken, Dink ailesi Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasaları çerçevesinde yürürlüğe giren yeni yasalar doğrultusunda Albay Öz hakkında yeni bir şikâyette bulundu. Adalet Bakanlığı'nın suç duyurusu üzerine de Rize Ağır Ceza Mahkemesi yeni bir iddianame hazırladı ve iddianameyi geçtiğimiz Temmuz ayında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen de müvekkilinin aynı konuyla ilgili Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı gerekçesiyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, diğer dava sonuçlanana kadar 'durma' talebinde bulundu. Mahkeme de Albay Öz hakkında dava açılması hususunun Trabzon İl İdare Kurulu'na sorulmasına karar verdi. İl İdare Kurulu ise Ali Öz hakkında daha önce yargılama izni verildiğini belirterek, "yeni bir karara gerek olmadığı" şeklinde cevap verdi. Bunu üzerine 1. Ağır Ceza Mahkemesi davayı kabul etti.

Davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ilk duruşmasına Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve Emel Ataktürk Sevimli ile Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen katıldı.

Mahkeme heyeti, müştekiler Rahil, Delal, Sera ve Arant Dink'in iddia ve şikayetlerinin tespiti için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan yazının cevabının beklenmesine, müştekilerin iddia ve şikayetlerinin mahkemeye gelmesinin ardından ifadelerin değerlendirilerek katılma talebine ilişkin bilahare karar alınmasına, sanık Ali Öz'ün savunması için Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan yazının cevabının beklenmesine ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam eden diğer dava dosyasının incelenmesine karar vererek duruşmayı 9 Aralık 2010 tarihine erteledi.