TBF Başkanı Demirel: 2010 FIBA Dünya Şampiyonası bugüne kadar yapılan şampiyonalar içinde en iyisi oldu

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, 2010 FIBA Dünya Şampiyonası'nın bugüne kadar yapılan şampiyonalar içinde en iyisi olduğunu

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, 2010 FIBA Dünya Şampiyonası'nın bugüne kadar yapılan şampiyonalar içinde en iyisi olduğunun ifade edildiğini söyledi.

TBF Başkanı Demirel, Basketbol A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ve Basketbol Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclisi'nin onur konuğu oldu. SATSO Meclisi'nde konuşan Demirel, basketbolun hayatının bir parçası olduğunu söyledi. Basketbolun başlangıçta kendisi için bu kadar önemli olacağını düşünmediğini ifade eden Demirel; "Dayımın eski bir milli basketbolcu olması nedeniyle basketbola başladım. 1988 yılında Galatasaray'da takım kaptanı olarak görev yaptıktan sadece 4 yıl sonra Basketbol Federasyonu Başkanı olarak seçildim. Basketbol hayatım aslında erken denecek bir yaşta bitti." dedi.

Başkan olduğundan bu yana milli takımda oynayan oyuncuların oluşturulması konusunda bazı önemli kararlar aldıklarını kaydeden Demirel şunları söyledi:

"Yaptığımız ilk iş bütün altyapı milli takımlarını birer kategori yukarı taşımaktı. Yaşı küçükleri yıldız, yıldızları genç, gençleri ümit yaptık, dolayısıyla yaşlar oturdu. 1993 yılında 79 doğumlulardan milli takım oluşturduk. Bu, 2010 milli takımının da anasını teşkil eden oyunculardır. Kerem Tunçeri,. Hidayet, Ömer Onan ağırlıklı olarak... Bunlar 1993 yılında başladıkları çalışmalarda 1995 yılında yıldızlarda Avrupa 8.'si oldular. Yaşı küçük olanlar başarı elde ediyor. Bir sonraki Avrupa şampiyonasında gençlerde 5. olduk. 1997 yılında da Sicilya'da tek mağlubiyetle Avrupa 3.'sü olduk. Daha sonra Akdeniz Oyunlarına yolladık. 2001 yılına gelindiğinde, Avrupa Şampiyonasını düzenleme hakkı aldığımızda sahada bizi layıkıyle temsil edecek tecrübeli oyunculardan milli takım kadrosu oluştu. Başlangıçta bunları programlayarak yaptık."

7 ülkenin ev sahipliği için aday olduğu 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için çok fazla çalışma yaptıklarını anlatan Demirel, "Hedefi 1998'de koyduk. 2002'de Amerika'da tanıtımını yaptık. 2010 yolunda diye İngilizce dergi basarak oy verecek üyelere yolladık. Malezya'ya oylama için giderken neredeyse 'siz bir oy alamayacaksınız' diyorlardı. Oy verecek 20 yönetim kurulu üyesi vardı. Yönetim Kurulu üyelerinin içinde Fransa'nın yönetim kurulu üyesi, hepsi Fransızca konuşan 3 Afrikalı üye, Yunanistan'ı temsil eden başkan vardı, bizim aleyhimize, bir de Çinli başkan vardı. Dolayısıyla biz 6-0 geriden başladık ama ikinci turda da 10'a 9 Fransa'ya karşı kazandık. Bu, gerçekten çok olağanüstü bir başarıydı. FIBA'nın yönetim kurulu da sonuca inanamadı. Yeni Zelanda, Amerika, Kanada, Avustralya, İsveç, Arjantin, Brezilya gibi daha batılı ülkelerin basketbola olan sevgimizi ve basketbola olan tutkumuzu fark etmiş olmalarıyla bu turnuvayı alabildik." ifadesini kullandı.

"DÜNYA ÇOCUKLARINI BİR ARAYA GETİRDİK"

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 'Dünya Çocukları Projesi' kapsamında 110 farklı ülkeden gelen çocuklarla 77 farklı lisanın konuşulduğu basketbol kampı düzenlediklerini söyleyen Demirel, projenin FİBA tarafından taktirle karşılandığını dile getirdi. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın bugüne kadar yapılan şampiyonaların en iyisi olarak ifade edildiğini belirten Demirel şöyle konuştu: "FİBA başkanı ve genel sekreteri şampiyonanın şimdiye kadar yapılan şampiyonalar içinde en iyisi olduğunu ifade ettiler. Bütün bunları yapan büyük bir ekip ve gönüllüler ordusu, belediyelerimiz, yerel idareler, güvenlik, temizlik firmaları var. Bütün bunlar organizasyonun başarısını getirdi. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda iyi bir organizasyon yapıp, takımımızın Türkiye'yi sevindirmesini düşlemiştik, bütün bunlar nasip oldu."

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ da TBF'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortaklığıyla 3 ilde basketbol eğitim merkezi kurulması için geliştirdiği projede Sakarya'nın da yer almasını talep etti. Plaket töreni sonrasında Altuğ'un basketbol okulu ile ilgili talebini cevaplandıran Demirel, TOBB'a Dünya Basketbol Şampiyonası kapsamında bir proje sunduklarını anımsattı. TOBB'a 'siz sponsor olun, bize vereceğiniz parayı havuza koyalım, belli illerde basketbol merkezleri açalım' şeklinde görüş sunduklarını kaydeden Demirel; "6 merkez yapalım diye yola çıktık. 'İlk başta 3 projeyle yola çıkalım, devam ederiz' dediler. Şu anda 1,5 milyon dolarlık fonu üç ilde basketbol eğitim merkezi kurmak için kullanacağız." şeklinde konuştu.