Savarona yatında fuhuş yaptırılan 8 kadın sağlık kontrolünden geçirildi

Antalya'da Atatürk'ün yatı olarak bilinen Savarona yatına düzenlenen fuhuş operasyonunda gözaltına alınan 15 kadından 8'i sağlık kontrolünden geçirild

Antalya'da Atatürk'ün yatı olarak bilinen Savarona yatına düzenlenen fuhuş operasyonunda gözaltına alınan 15 kadından 8'i sağlık kontrolünden geçirildi.

Antalya İl Jandarma Komutanlığı'ndan Savarona yatının da kullanıldığı insan ticareti ve fuhuş operasyonu, 2009 yılı sonlarında Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Boğazkent beldesinde bir kişinin yakalanmasıyla başladı. Jandarma, bu kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda Ukrayna ve Rusya'daki mankenlik ajansları aracılığıyla aralarında 18 yaşından küçüklerin kızların da bulunduğu kadınların fuhuş yaptırılmak amacıyla Antalya'ya getirildiğini belirledi. Jandarma, 7 ay boyunca teknik takip yaparak delil topladı.

Dün saat 11.00 sıralarında operasyon için düğmeye basan jandarma, Antalya merkez, Belek Beldesi, İstanbul ve Muğla Göcek'te Demirli bulunan Savarona yatına yaptığı eşzamanlı operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda aralarında işadamları ve yabancı sanatçıların da bulunduğu 8 kişilik çete üyesiyle Rusya ve Ukrayna uyruklu 15 kadın gözaltına alındı.

İnsan ticareti mağduru olduğu belirlenen 13 kadın da kurtarıldı. Söz konusu yat Göcek Limanı'na çekildi. Şüpheliler ve mağdur kadınlar Antalya'ya gönderildi. Antalya'daki çeşitli karakollara gönderilen şahıslardan, fuhuş ve insan ticareti çetesinin üyesi olmakla suçlanan 8 zanlı Serik ilçesine bağlı Belek Jandarma Karakolu'na götürüldü.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 2 kadın dışındaki 13 mağdur da Aksu İlçe Jandarma Komutanlığı'nda tutuluyor. Burada bulunan bayanlardan 8'i Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Belek İlçe Jandarma Komutanlığı'nda tutulan 8 şüpheli ise öğleden sonra sağlık kontrolünden geçirilecek.

BASIN ENGELLENDİ

Bugün sabah saatlerinden itibaren bayanları ve şüphelileri görüntülemek isteyen basın mensupları jandarma tarafından engellendi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bekleyen basın mensupları jandarma ekipleri tarafından atlatılmak istendi. İlk olarak Acil Servis girişine gelen jandarma ekipleri burada basın mensuplarını görüne Antalya İl Jandarma Alay Komutanlığı'na gitti. Daha sonra tekrar hastaneye gelen ekipler bu kez hastaların giriş yaptığı poliklinik girişinden içeriye mağdur bayanları götürdü. Bu süre zarfında gazetecileri atlatmayı başaran ekipler, bu kez bayanların çıkmasını bekleyen basın mensuplarının görüntü almaması için askeri araçları morg girişine götürdü. Basın mensupları burada sadece araçları görüntüleyebildi.

Antalya'da Atatürk'ün yatı olarak bilinen Savarona Yatı'na düzenlenen fuhuş operasyonunda 8 kişi gözaltına alınmıştı. Fuhuş çetesinin Savarona yatını kiralayarak 18 yaşından küçük kızlara fuhuş yaptırdığı iddia edilmiş, söz konusu yata düzenlenen operasyonda 15 kadın da kurtarılmıştı. Dün Fethiye'de gözaltına alınan şüpheliler ve mağdurlar gece saatlerinde Antalya'ya gönderilmişti.

SAVARONA YATI

Savarona bugüne kadar inşa edilen kraliyete ait olmayan en büyük yat olarak biliniyor. Toplam uzunluğu 136 metre, direği 16 metre, iskeleti 6.1 metre ve en yüksek hızı 18 deniz milidir. Gezinti hızı ise 16 deniz milidir. Ana süitin yanı sıra 17 lüks süitin alanı ortalama 50 metrekaredir. Savarona, Brooklyn Köprüsü'nü inşa eden mühendis John Roebling'in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından hizmete sokulmuştur. Savarona, 1931 yılında Hamburg'da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara mal olmuştu. Savarona 1938 yılında Türk hükümeti tarafından satın alınarak ülkeye kazandırıldı. Yat, iki ay sonra bazı döşemeleri yenilendikten sonra Atatürk'ün ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul'a geldi. Atatürk'ün Savarona'da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı. Savarona, 2. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nin eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona'yı hurdaya çıkarma kararı alındı. Bu kararın ardından Savarona, Kahraman Sadıkoğlu'na 49 yıllığına kiralandı.