Sarıkamış'ın düşman işgalinden kurtarılışı kutlandı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Allahuekber Dağı Şehitliği'nde saygı du

Kars'ın Sarıkamış ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Allahuekber Dağı Şehitliği'nde saygı duruşu ve çelenklerin konulmasıyla başlayan törenler, ilçe merkezinde Atatürk Anıtı önünde devam etti. Buradaki programda Sarıkamış Kaymakamvekili Selim Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Tugay Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen ve kurum amirleri ve siyasi parti ilçe temsilcileri anıta çelenk sundu. Ardından Belediye Başkanlığı'na geçen Kaymakam Kaya, Tugay Komutanı Tuğgeneral Bayraktaroğlu ve Belediye Başkanı Özbilen, kutlamaları kabul etti. Ardından da tören alanında halkın, öğrencilerin ve askerlerin bayramı kutlandı.

Törende Sarıkamış'ın kurtarılışı temsili olarak canlandırılırken, Belediye Başkanı İlhan Özbilen de günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Özbilen, onbinlerce Mehmet oğlu Mehmetlerin Yemen çöllerinin kavurucu sıcağından gelerek Sarıkamış'ın dondurucu soğuğu ile karşılaşmalarının unutulamadığını vurguladı. Özbilen, "İşte bu toplumun toprak altında böyle kemikten kurulmuş ve kan pıhtıları içerisinde bir vatanı vardır. Her kar yağdıkça, tipi estikçe milletimizin hatıralarında Sarıkamış şehitleri vardır. Sarıkamış'ta facia ve cinayetler birbirine karışmıştır. Kazım Karabekir Paşa'nın gelişine kadar insanlarımız camilere ve samanlıklara doldurularak katledilmiştir. Buna kim dayanabilirdi? Karabekir Paşa ileri harekâta geçerek 29 Eylül 1920'de Türk kuvvetlerinin verdiği 3 şehit ve 4 yaralı gibi az bir kayıpla Sarıkamış kurtulmuştur." dedi.

İsmet Paşa İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile devam eden tören, programa katılanların resmi geçidiyle sona erdi. Törenin ardından Sarıkamış Öğretmenevi'nde yemek verildi.