CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç: Terörün rehinesi haline düşmeden, Kürt sorunu çözülmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Türkiye'deki tüm siyaset kurumların ve aktörlerin terörün ve şiddetin rehinesi haline düşmeden, Kürt sorununu c

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Türkiye'deki tüm siyaset kurumların ve aktörlerin terörün ve şiddetin rehinesi haline düşmeden, Kürt sorununu cesur bir şekilde çözmeleri gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkanlığındaki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğu ve Güneydoğu Komisyonu incelemelerde bulunmak üzere Tunceli'ye geldi. Komisyonda Umut Oran Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, MYK üyesi Mahmut Duyan, PM Üyesi Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, PM Üyesi Mehmet Faraç ve Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak yer alıyor. Tunceli'de esnaf ve vatandaşlarla görüşen CHP'li heyet, daha sonra Grand Şaroğlu Hotel'de bulunan konferans salonunda sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Türkiye'nin büyük sorunu olan Kürt sorunun çözüme kavuşturulması için CHP olarak bir heyet oluşturduklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, sorunun özünde demokratikleşme sorununun yattığını söyledi. Sorunun siyaset sorunu olduğunu ve bu alanda çözülebileceğini hatırlatan Koç şunları söyledi:

"Sorun bizim sorunumuz, sorun ulaştığı boyut itibariyle Türkiye sorunudur. Özünde söylemek gerekirse bir demokratikleşme sorunu, bir hukuk devleti algısı sorunu ve bir yönetim anlayışı sorunudur. Bu sorun görev olarak siyasetçilerin ve her siyasi kurum burada üstüne düşen görevi yapmak zorundadır." dedi.

Kürt sorununa ilişkin SHP'nin 1989 yılında hazırlamış olduğu raporu hatırlatan Koç, "1989 yılında çok kapsamlı bir rapor hazırlanmıştı. Ve o rapor çok fırtınalar yaratmıştı. Bu rapor üzerine soruşturmalar açıldı. Türkiye'nin değişik bölgelerinde SHP için değişik propagandalar yapıldı." dedi.

Türkiye'nin yıllardan beri Kürt sorunuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Koç, zenginlik olarak barındırılan farklılıkların birileri tarafından sömürüldüğünü söyledi. Sorunun siyasal, sosyal, ekonomik ve uluslararası boyutlara ulaştığını ifade eden Koç, "Bu sorunlara hep birlikte çözüm bulmak zorundayız. Tek bir yurttaşımızın ölümü bu sorunun tartışılmasında etnik milliyetçilikleri alevlendirerek sorunun çözümünü tıkıyor ve geciktiriyor. Bunun için sağ iktidarların son 30 yıldır çözüyoruz gibi yaptıkları sorun, ağırlaşarak önümüzde durmaya devam ediyor. Hepimizin görevi bu cumhuriyeti, kendini farklı hisseden her yurttaşımız için eşit hukuk içinde yaşanacak bir cumhuriyet haline getirme görevimiz var." diye konuştu.

"HANİFİ AVCI OLAYI FARKLI SÜREÇLER GETİRECEKTİR"

Eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanifi Avcı'nın gözaltına alınmasına da değinen Koç, Başbakan'ı eleştirdi. Koç, "Olay Türkiye'de çıplaklığıyla duruyor. Beste başka güfte başka sayın başbakanın ağzında. Sayın başbakan bir beste söylüyor yalnız güfte değişik. Pencereden mahalleye demokrasi diye bağırıyor. Ancak evin içi öyle değil. İnancım ile söylüyorum ne kadar da farklı göstermeye çalışsalar sayın Başbakanın kumaşından demokrat elbisesi çıkmaz. Biat kültüründen gelenler ve biat kültürü üzerinden demokrasiyi inşa etmeye çalışanlarda bu kavram söz konusu değildir. Hanifi Avcı olayı farklı süreçler getirecektir." iddiasında bulundu.

Haluk Koç'un açıklamasının ardından heyet sivil toplum örgütleriyle basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Heyet, daha önce de Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Kars, Ardahan ve Iğdır'a gitmişti.