KOBİDER: KGF'nin kefaletinin yanında şartların da kolaylaştırılması lazım

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinin yanında şartların da kolay

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinin yanında şartların da kolaylaştırılması gerektiğini bildirdi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, KOBİ'lerle bankalar arasındaki krediye ulaşmadaki sorunun çözülmesi ve finansmana daha kolay ulaşabilmesi için, hazinenin 1 milyar TL destek verdiği KGF'den KOBİ'lerin yeterli derecede faydalanamadığını savundu.

KGF verilerine göre hazine destekli kefaletli kredilerden yararlanmak için 500 civarında işletme sahibinin başvuruda bulunduğuna değinen Özgenç, söz konusu işletmelerin 150 milyon TL kredi talebinde bulunulduğu bilgisini verdi. Özgenç, bunların da yüzde 20'sinin olumsuz olmasından ötürü ancak 115 milyon civarında bir kredi kullandırılabildiğini belirtti.

Türkiye'de faaliyette bulunan işletmelerin yüzde 99,6'sının KOBİ'lerden oluştuğuna vurgu yapan Özgenç, şöyle devam etti: "KOBİ'lerin çok küçük bir bölümü modern ve rekabetçi yönetim yapısındadır ve diğer büyük çoğunluk ise bu yapıdan mahrumdur. KOBİ'lerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve kapasitelerinin artırılarak modern bir yapıya kavuşturulması için özellikle iş planı yapma ve finansal yönetim becerilerinin artırılması gereklidir. Ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lere destek verilmelidir. Özellikle günümüz koşullarında finansal piyasalardan uygun koşullarda yararlanma imkânları elde etmeleri, Ar-Ge ve inovasyon becerisi kazanabilmeleri için yenilikçi projeler geliştirmeleri ve uygulamaları, yurtdışı piyasalara açılma ve ortaklık kurma imkânları artırabilmeleri gerekir."

Bankaların "Akbaba gibi değil, gagasında su taşıyan kuş gibi" olması gerektiğini ifade eden Özgenç, "Sağlıklı bir sosyal oluşumun, gelir dağılımındaki dengenin ve ticaretteki dinamizmin vazgeçilmez unsurları olan KOBİ'lerin kalkındırılabilmesi ve de bankaların KOBİ'lere kredi vermekte çekinceli davrandığı bir dönemde hükümetin KOBİ'lerin potansiyelini ve girişimcilik özelliklerini dikkate alarak doğru ve yerinde desteklenmeleri gerektiğinden dolayı 'KGF sermayesiyle oluşan toplam kredi hacminin 10-12 milyar lira olacağı hedeflenmişti. Ve bu hazine destekli krediden 20 bin KOBİ'mizin faydalanacağı finansman açısından rahat bir nefes aldıracağına inanmıştık Ama maalesef uygulama amacına ulaşamadı ve çok cüzi bir rakamda kaldı. Dolayısıyla hazinenin 1 milyar liralık desteğiyle ve bankacılık sisteminin yüzde 95'ini temsil eden 20 bankanın ortaklığıyla güçlendirilen KGF, KOBİ'lere maalesef beklenilen faydayı sağlamamıştır." iddialarında bulundu.

Özgenç, yaşanan krizlerden ve olumsuz etkenlerden dolayı kötü günler geçiren esnaf ve KOBİ'lerin ödemelerini zamanında yapamadığı için icra, iflas ve kredi kartı ödemelerinin takibe düşmelerinden ötürü kapılarını bankacılar yerine postacılar tarafından çalındığını savundu.